Przepisy kulinarne
Niedziela, 26 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Boczek rolowany pieczony

Boczek rolowany pieczony ejla
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • 1,5-2 kg boczku bez kości
  • 1-2 główki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego
  • papryka słodka w proszku
  • sól czosnkowa
  • wegeta
  • majeranek
  • pieprz
  • folia aluminiowa
  • dratwa lub mocna nić

Nie ma nic lepszego, jak samemu zrobić domowy boczek.

Etapy przygotowania

Boczek umyć, odciąć zbędny tłuszcz. Czosnek przecisnąć przez praskę i wraz z przyprawami natrzeć mięso. Następnie boczek obłożyć dużą ilością pokrojonej w piórka cebuli. Boczek przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia poukładać na wierzch boczku tą samą cebulą i zawinąć boczek w rulon, po czym mocno go owinąć dratwą. Piec na blaszce w temp. 180 st. w pierwszej fazie z termoobiegiem  i obracać co jakiś czas, aby skórka się ładnie zarumieniła. Jak boczek się zrumieni zmniejszyć temperaturę  na 150 st. i wyłączyć termoobieg. Piec ok. 2 godzin.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
18.4.2010

Bardzo ładnie wygląda ten boczek i pewnie pyszny:)





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210