Przepisy kulinarne
Czwartek, 30 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44227
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Mięsa

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Biodrówka pieczona z kurkami :

Biodrówka pieczona z kurkami : Babciagramolka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut
Czas duszenia: 1 godzin
Ilość porcji: 3

Składniki

  • 1 kg biodrówki ( najlepiej z małą kością )
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego ( ja używam olej aromatyzowany suszonymi grzybami ale może być olej słonecznikowy )
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki pokrojonego pieprzu
  • 30 dag kurek
  • 4,5 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka mięsna Winiary ( lub inna wieprzowa )
  • 3 łyżeczki mąki
  • szczypta soli

Trzeba wykorzystać ,że są jeszcze świeże kurki .

Etapy przygotowania

 
Wyluzować z mięsa kość .Z 1 łyżki oleju , pieprzu, papryki, sosu sojowego, majeranku, czosnku , miodu zrobić pastę i natrzeć mięso. Zrolować je i obwiązać nicią do mięs .Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju .Obsmażyć na rumiano mięso ze wszystkich stron , a potem przełożyć do rondla .Na patelnię wlać 1 szklankę wody , zagotować i przelać do mięsa .Dolać jeszcze 3 szklanki wody. Wrzucić kostkę bulionową , liście laurowe , ziele angielskie, pokrojoną w piórka cebulę i dusić 1 godzinę przy uchylonej pokrywce Az mięso będzie miękkie , cebula rozgotowana , a sos odparuje do objętości ok. 1,5 szklanki.
W tym czasie oczyścić kurki i smażyć na  1 łyżce oleju i 1 łyżce masła przez 15 minut ( na małym gazie ) .Lekko osolić , dodać koper i wlać ½ szklanki wody . Dusić 10 minut.
Wyjąć mięso. Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką . Zagotować. Z mięsa zdjąć nici . Przekroić na 3 porcje. Podawać obłożone kurkami najlepiej z kaszą gryczaną – osobno podać sos .
Olej aromatyzowany suszonymi grzybami robię sama wrzucając do słoiczka oleju 2-3 kapelusze suszonych borowików ) – tak stoi sobie przez jakiś czas .Używam do potraw z grzybami .


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
08.9.2009

mniam, mniam, ja też lubię z kaszą..

 
08.9.2009

Porywam kaszę z sosem! Już na sam widok moje ślinianki zaczynają szaleć :)





REKLAMA

Sonda

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
238