Wspaniała zapiekanka z prawdziwym hiszpańskim dodatkiem - proste - efektowne - wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Składniki:
2 piersi z kurczaka (pokroić w niedużą kostkę)
2 łyżki oliwy
250 g. hiszpańskiej kiełbasy (chorizo)
600 g. ugotowanych tortellini
400 g. sera cheddar (pokroić w kostkę)
200 g. fasolki szparagowej (pokroić na 3cm.)
1 czerwona papryka (pokroić w kostkę)
3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
50 g. sera (startego)
1 łyżeczka ostrej papryki (mielona)
tymianek (suszony)
przyprawy: sól / pieprz
Hiszpańska zapiekanka drobiowa z chorizo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Do naczenia z męsem z kurczaka, dodać czosnek, ostrą paprykę, sól, pieprz i oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 60 minut.
► Naczynie żaroodporne wyłożyć na przemian mięsem, serem, tortellini, fasolką, papryką i kiełbasą chorizo pokrojoną w kostkę. Wierzch posypać tymiankiem i startym serem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i zapiekać przez 40 minut w temperaturze 180C / Termoobieg /.