Aromatyczna zupa inspirowana tajską kuchnią - z krewetkami i mleczkiem kokosowym. Przepis pochodzi z książki "Zdrowe gotowanie by Ann" Anny Lewandowskiej.
Składniki:
wywar warzywny:
2 marchewki
1 mały brokuł
1 kawałek selera majeranek
1 por
1 łyżka masła klarowanego
pozostałe składniki zupy:
250 g krewetek
300 ml mleczka kokosowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 pieczarek
1/2 pęczka kolendry
garść szpinaku
2 łyżki oleju kokosowego
2 trawy cytrynowe
1 łyżka pasty curry
1 łyżka tartego imbiru
1 papryczka chilli
sól morska
szczypta kurkumy
majeranek
Zupa z krewetkami na kokosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Warzywa ugotowałam na wywar wraz z solą morską i łyżką masła klarowanego.
Na patelni poddusiłam pokrojoną drobno cebulę, czosnek i imbir oraz papryczkę chilli.
Po chwili dodałam pokrojone w talarki pieczarki i mleczko kokosowe. Dusiłam ok. 5 minut.
Dodałam obrane krewetki, liście kolendry i szpinaku, trawy cytrynowe, przyprawy i pastę curry.
Z wywaru warzywnego przełożyłam brokuły (al dente) i jeszcze chwilkę dusiłam.
Następnie dolałam 2 szklanki bulionu warzywnego. Na wierzch rzuciłam kiełki fasoli mung.