Kurczak Jalapeňo

Ocena:

4.51 (147)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
Kurczak po meksykańsku

Składniki:

  • Pierś kurczaka 200g
  • Szpinak świeży 30g lub mrożony 60g
  • Jedna świeża papryczka jalapeňo
  • Ser wędzony 50g
  • Kurki 100g
  • Pół szklanki śmietany słodkiej 36%
  • Pół średniej cebuli
  • Jeden duży ząbek czosnku
  • Jeden duży ziemniak słodki (patat)
  • Sok z limonki

Kurczak jalapeňo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pierś rozbijamy tłuczkiem na grubość ok. 1cm. Posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem i układamy na niej szpinak, pokrojone w kawałki jalapeňo (bez pestek) oraz ser. Zwijamy w roladę i posypujemy po wierzch przyprawą Dry Rub. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temp. 180°C na ok. 20 min. Ziemniaka zawijamy w folie aluminiową i pieczemy do miękkości. Po upieczeniu obieramy ze skóry, mieszamy widelcem i doprawiamy sokiem z limonki, pieprzem oraz solą.
  • Na rozgrzanej patelni lekko przesmażamy posiekaną cebulę i czosnek w plasterkach. Dodajemy kurki i jeszcze chwilę przesmażamy. Zalewamy śmietaną i mieszając czekamy aż lekko zgęstnieje.
  • Upieczoną roladę kroimy pod skosem w talarki i układamy na sosie, a puree z patatów układamy na środku talerza.
  • Jako dodatek możemy zrobić sałatkę ze świeżych warzyw pokrojonych w kawałki - składniki ogórek, marchewka, sałata rukola lub radicchio i marynowane papryczki jalapeňo.
  • Przepis autorstwa Patricka Hanna – szefa Kuchni Blue Cactus
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne