Linzer Torte

Ocena:

4.55 (193)

  • 1 godz. 40 min.
  • dla 8 osób

Przepis zdobyty od niemieckiej znajomej. Najlepiej użyć domowego dżemu :-)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 3 żółtka
  • 125 g cukru (najlepiej drobny)
  • 300 g miękkiego masła (prawdziwe!)
  • 275 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 175 g utłuczonych migdałów i orzechów laskowych (zmieszane)
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 1 łyżka koniaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • WIERZCH:
  • słoik dżemu porzeczkowego (najlepiej z czerwonej porzeczki)
  • 3 łyżki koniaku
  • rozmącone białko
  • płatki migdałowe

Linzer torte - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO:
  • 1. Utrzeć żółtka z masłem i cukrem (żeby się rozpuścił). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, cytrynę, koniak i przyprawy. Zagnieść.
  • 2. 2/3 ciasta wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, posmarować dżemem wymieszanym z koniakiem. Z reszty ciasta zrobić kratkę, posmarować rozmąconym białkiem.
  • 3. Piec około 1 godzinę w 200°C (aż zrumieni się kratka).
  • 4. Posypać płatkami migdałowymi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne