Przepis zdobyty od niemieckiej znajomej. Najlepiej użyć domowego dżemu :-)
Składniki:
CIASTO:
3 żółtka
125 g cukru (najlepiej drobny)
300 g miękkiego masła (prawdziwe!)
275 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
175 g utłuczonych migdałów i orzechów laskowych (zmieszane)
starta skórka z jednej cytryny
1 łyżka koniaku
1 łyżeczka cynamonu
szczypta mielonych goździków
WIERZCH:
słoik dżemu porzeczkowego (najlepiej z czerwonej porzeczki)
3 łyżki koniaku
rozmącone białko
płatki migdałowe
Linzer torte - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
CIASTO:
1. Utrzeć żółtka z masłem i cukrem (żeby się rozpuścił). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, orzechy, cytrynę, koniak i przyprawy. Zagnieść.
2. 2/3 ciasta wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką, posmarować dżemem wymieszanym z koniakiem. Z reszty ciasta zrobić kratkę, posmarować rozmąconym białkiem.
3. Piec około 1 godzinę w 200°C (aż zrumieni się kratka).