Potpourri z kurczakiem

Ocena:

4.46 (165)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Potpourri z kurczakiem to pyszne, orientalne danie. Przygotowując je wyruszycie w kulinarną podróż po Persji. Potpourri z kurczakiem to danie jednogarnkowe, które zachwyci smakiem miłośników egzotycznych przypraw: dhansak masala. Całość wieńczy posiekana świeża mięta i kolendra. Potpourri z kurczakiem idealnie sprawdzi się jako danie na nieformalne spotkanie. 

Składniki:

  • groch  50 g

  • ciecierzyca  100 g

  • soczewica czerwona  50 g

  • gotowy rosół  600 ml

  • bataty (słodkie ziemniaki)  1 szt.

  • pasternak  1 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • pałki z kurczaka  500 g

  • olej  4 łyżki stołowe

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • korzeń imbiru  1 łyżeczka

  • masala  1 łyżka stołowa

  • sól  2 szczypty

  • cukier  1 szczypta

  • masło  2 łyżki stołowe

  • mięta  2 łyżki stołowe

  • kolendra  3 łyżki stołowe

  • sok z cytryny  4 łyżki stołowe

Potpourri z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Groch, ciecierzycę i soczewicę zalewamy razem wodą i odstawiamy na całą noc. Odcedzamy, zalewamy 500 ml bulionu. Dodajemy obrane i pokrojone warzywa: duże kostki batata i 1-cm plastry pasternaku i marchewki; lekko solimy. Gotujemy 20 min, mieszając regularnie.

    ciecierzyca-fot. iStock-
  • Krok 2:

    W tym czasie luzujemy podudzia kurczaka, mięso kroimy w grube kawałki. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir i masalę. Po 2 min dokładamy kurczaka, mieszamy i lekko rumienimy.

    iStock-podudzia (1)
  • Krok 3:

    Dodajemy zawartość garnka z roślinami strączkowymi, mieszamy, ew. podlewamy jeszcze bulionem, słodzimy i zostawiamy całość na 10–15 min, aby kurczak poddusił się z warzywami. Dodajemy 2 łyżki masła, wszystkie posiekane zioła i sok z cytryny, mieszamy. Potpourri z kurczakiem serwujemy z ryżem na sypko, podanym obok.

    marchewka-fot.iStock-

Porady

Potpourri z kurczakiem w przepisie zawiera:

  • łuskane połówki grochu
  • suchą ciecierzycę
  • 500-700 ml bulionu z kurczaka
  • spory batat
  • korzeń pasternaku
  • 500 g podudzi z kurczaka
  • średniej wielkości, posiekaną cebulkę
  • łyżeczkę posiekanego czosnku
  • jako masalę, indyjską mieszankę przypraw dhansak masala
  • zimne masło
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

To danie to świetny rozgrzewacz, do którego możemy przygotować ryż nieco inaczej iż zwykle: najpierw suchy podsmażamy na maśle lub oleju z dodatkiem płaskiej łyżeczki czarnuszki. Dorzucamy kawałek kory cynamonowej, kilka liści laurowych i niełuskane 2 ziarenka kardamonu zielonego. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dolewamy 100 ml tłustego mleka, gasimy ogień, przykrywamy i zostawiamy na 5 min. Wyjmujemy listki, korę i kardamon. 

Dhansak masala to mieszanka przypraw, do kupienia w sklepach indyjskich. Możemy też zrobić ją sami – bierzemy po szczypcie: kuminu, czarnego pieprzu, kardamonu, kurkumy, mielonego ziela angielskiego, czerwonego chili, mielonej kolendry i imbiru. Zamiast dhansak można też skorzystać z gotowych mieszanek typu curry czy tandoori masala. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne