Przepisy kulinarne
Czwartek, 2 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Kolacje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tarta z mięsem mielonym a la bolognese

Tarta z mięsem mielonym a la bolognese bernika
Dodane przez:
Czas przygotowania: 1 godzin
Ilość porcji: 6

Składniki

  • -ciasto:
  • 200 g maki
  • 1 lyzeczka soli
  • 125 g masla
  • 1 duze jajko
  • zimna woda (o ile jest taka potrzeba jakies 2 lub 3 lyżki)
  • - Fasz:
  • 500 gr miesa mielonego - u mnie dzis z łopatki ale najcześciej jest mieszane wp-wol
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sol, pieprz
  • paryka słodka i ostra
  • oregano
  • 2 hohle bulionu
  • zioła prowansalskie
  • przecier pomidorowy taki mały słoiczek
  • ser zółty
  • kapary lub oliwki
  • oliwa

Jest to pierwsza tarta od ktorej rozpoczęlam przygode z tym daniem i ulubiona tarta mojego dziecka.

Etapy przygotowania

Jest to pierwsza tarta od ktorej rozpoczęlam przygode z tym daniem i ulubiona tarta mojego dziecka. Dzisiaj na jej zyczenie była znowu ;)

Najpierw robimy ciasto. Mąkę do miski, dodac maslo,posiekac nozem, wyrabiac palcami, stopniowo ażosiagnac cos na ksztąłt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto reka jesli sie nei bedzie chciało skleic doac wode. Zawinac w folię spozywcza i wlozyc do lodowki na min. 30 min. Potem wyjac, rozwalkowac i wylozyc nim forme - u mnie niestety brak formy do tart wiec wykładam nim tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smaruje masłem. Piekarnik nagrzewam do 180 st i podpiekam ciasto jakies 7 minut.

Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smaże na oliwie, dodaje przyprawy, koncentrat, podlewam bulionem. Ma wyjsc gęsty miesny sos. Na podpieczone ciesto wylewam farsz, posypuje mocno serem, układam kapry albo oliwki (córka nie lubi oliwek wiec ona ma kapary a dla gosci daje oliwki). Posypuje oregano i papryka słodka.  Potem do piekarnika na jakies 15-20 minut. Powinno wystygnac i stać sie bardziej zwarte ale moja corka tego nie przestrzega i jadła gorące.  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
13.7.2013

Jestem zakochana w tym przepisie. Jestem dosyć leniwa i nie robię dań, przy których trzeba godzinami siedzieć w kuchni, więc skoro ja wykonałam tę tartę, znaczy, że jest prosta i szybka w przygotowaniu^^

 
03.3.2012

Właśnie zrobiłam pierwszy raz tartę z tego przepisu i na pewno nie ostatni. Polecam

 
09.11.2009

Chupi tylko sie wydaje ze jest pracochłonny. samo zrobienie ciasta do tarty to kwestia 5 minut, potem siedzi w lodówce, potem chwila w piekarniku, w miedzy czasie farsz bologese a to kazdy robi i znowu piekarnik. wczoraj zaczełam ja robic o 18.00 a o 19.10 corka juz bylo po spałaszowaniu pierwszego kawałka. sprobuj kiedys polecam. napewno jest mniej roboty niz przy lazanii.





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

annimka

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
1

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
406