Przepisy kulinarne
Środa, 26 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44346
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Kolacje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kociołek czyli "pieczonki"

Kociołek czyli "pieczonki" Goplana
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 2 kg ziemniakow
  • 0,5 kg kiełbasa zwyczajna
  • kawałek boczku ( opcjonalnie )
  • 4 duże cebule
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • liscie białej kapusty
  • pieprz
  • sól

Standardowo potrawe wykonuje się w takim żeliwnym kociołku na ognisku .

Etapy przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy  w niezbyt cienkie plastry .Kielbase kroimy w kostke, jesli chcemy mozemy dodac boczek pokrojony tak samo.Cebulę kroimy w piórka lub kostke - jak kto woli.
Naczynie w ktorym bedziemy przygotowywac danie wykładamy liścmi białej kapusty - wystarczy jedna warstwa. Na spod wysypujemy troszke kiełbasy i/lub boczku , na to ziemniaki , pozniej cebulę i tak warstwami układamy wszystkie składniki. Na kazde "pietro" dodajemy przyprawy, listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego.Wierzch przykrywamy liściem kapusty. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku w 200 stopniach tak dlugo az ziemniaki beda miekkie, pamietaac o tym by od czasu do czasu calosc delikatnie przemieszac sciagajac uprzednio wierzchni lisc kapusty. Dodam tylko ze ta kapusta nie jest składnikiem koniecznym.

P.S. Jesli w naczyniu zbierze sie duzo "sosu" ( zdarzyc sie tak moze gdy np kiełbaska jest bardzo tlusta , wiele zalezy tez od ziemniakow ) na jakies 10 minut przed wyjęciem potrawy  z piekarnika mozemy zdjąc pokrywe z naczynia.

Danie proste, sycące, z piwkiem stanowi nierozłączną pare :)


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
24.9.2009

Kociołek żeliwny przywiozłam sobie z Węgier kilka lat temu,mam go na działce bo przygotowanie go a póżniej pilnowanie zawartości - to rytuał.Robimy ga na ognisku i im dłużej jest podgrzewany ,tym lepszy.Składniki podobne - ale nie do końca - ziemniaki,boczek,kiełbasa,cebula,marchew,pietruszka,liście kapusty,sól,pieprz ,kostka rosołowa rozpuszczona w 1/2 szkl.wrzątku - to tyle Takim kociałkiem można obdzielić wszystkich weedendowych gości:)

 
24.9.2009

u mnie (a pochodzę z Chrzanowa czyli tam skad owe ziemniaczki pochodzą;)) dodaje się jeszcze marchew, koper i pietruszkę, z przypraw natomiast tylko sól i pieprz;) obowiazkowo w zeliwnym garnku i super wieczór spędzony rodzina przy ognisku:) chociaż w zimie w zwykłym garnku na gazie tez się robi gdy nie ma innej mozliwosci:)

 
07.9.2009

Ja chcę taki kociołek i miejsce do pieczenia w takim kociołku . Nie odczuasz przypadkiem nieodpartej potrzeby zaproszenia takiej jednej Babcigramolki na taką pieczonkę ? ( hi hi ) .Jak ja Ci zazdroszczę.





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
4

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2959