Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 28 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44006
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Kolacje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Kapusta Jaś

Kapusta Jaś Justa1
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas gotowania: 3 godzin
Kaloryczność: 400 kcal
Ilość porcji: 10

Składniki

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 40 dag drobnej fasoli Jaś
  • 2 duże cebule
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 25 dag zwyczajnej kiełbasy
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz

świetna na chłodne dni

Etapy przygotowania

1. fasolę wsypujemy do miski i zalewamy wodą, pozostawiamy na noc

2. kapustę wyciskamy, zalewamy zimną wodą i gotujemy około 1 godz, następnie odcedzamy, zalewamy gorącą wodą i z dodatkiem soli gotujemy około dwóch godzin na wolnym ogniu. W między czasie gotujemy fasolę z dodatkiem soli około 1,5 - 2 godz., aż będzie miękka.

3. odcedzamy kapustę, przekładamy do garnka w którym się gotowała, odlewamy z fasoli wodę i za pomocą tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy, następnie łączymy ją z kapustę

4. na patelni rozgrzewamy smalec i przesmażamy na złoty kolor posiekaną cebulkę, dodajemy do kapusty z fasolą

5. na tej samej patelni przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy do kapusty, tą samą czynność powtarzamy z kiełbasą

6. wszystkie składniki dokładnie łączymy, doprawiamy solą i dużą ilością najlepiej świeżo zmielonego pieprzu.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
219

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194