Przepisy kulinarne
Czwartek, 21 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44052
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Kolacje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Filet z kurczaka w zalewie octowej

Filet z kurczaka w zalewie octowej Sławek Kubicki
Dodane przez:
Czas przygotowania: 24 godzin
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 500 gram fileta z kurczaka
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ZALEWA:
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 lirt wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3 cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wyśmienity kurczak dla tych co nie lubią ryb i nie tylko!

Etapy przygotowania

Piersi z kurczaka kroimy w cienkie, skośne kawałki, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przyprawionego kurczaka obtaczamy w jajku i bułce tartej po dwa razy ( tzw. podwójna panierka). Smażymy na rumiany kolor.

Zalewa:

Litr wody gotujemy z solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulami krojonymi w talarki. W trakcie grzania dodajemy pieprz, paprykę słodką, koncentrat i ocet. Doprowadzamy do wrzenia.

Gotową, jeszcze ciepłą marynatą zalewamy przygotowane wcześniej piersi z kurczaka.

Gotowe do jedzenia po ok. 24 godzinach.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.10.2009

To coś dla mnie





REKLAMA

Sonda

Ilosc dodanych przepisow:
403

Le Parle Na O

Ilosc dodanych przepisow:
2

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
202

Renia_Kawa

Ilosc dodanych przepisow:
96

karita

Ilosc dodanych przepisow:
111

KuchniaDoroty

Ilosc dodanych przepisow:
1

medon

Ilosc dodanych przepisow:
167

lena33

Ilosc dodanych przepisow:
36