Przepisy kulinarne
Wtorek, 31 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44648
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Kolacje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Filet z kurczaka w zalewie octowej

Filet z kurczaka w zalewie octowej Sławek Kubicki
Dodane przez:
Czas przygotowania: 24 godzin
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 6

Składniki

  • 500 gram fileta z kurczaka
  • 4 jajka
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • ZALEWA:
  • 1 płaska łyżka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 lirt wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3 cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Wyśmienity kurczak dla tych co nie lubią ryb i nie tylko!

Etapy przygotowania

Piersi z kurczaka kroimy w cienkie, skośne kawałki, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Przyprawionego kurczaka obtaczamy w jajku i bułce tartej po dwa razy ( tzw. podwójna panierka). Smażymy na rumiany kolor.

Zalewa:

Litr wody gotujemy z solą, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulami krojonymi w talarki. W trakcie grzania dodajemy pieprz, paprykę słodką, koncentrat i ocet. Doprowadzamy do wrzenia.

Gotową, jeszcze ciepłą marynatą zalewamy przygotowane wcześniej piersi z kurczaka.

Gotowe do jedzenia po ok. 24 godzinach.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
10.10.2009

To coś dla mnie





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
zrodlana

Ilosc dodanych przepisow:
4

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

Bez Cukru

Ilosc dodanych przepisow:
4

radobaryl

Ilosc dodanych przepisow:
1

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
114