Przepisy kulinarne
Piątek, 24 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Kolacje

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI

DROŻDŻOWE KAPUŚNIACZKI pysiek30
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Ilość porcji: 12

Składniki

  • CIASTO:
  • 5 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 szkl letniego mleka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 15 dag roztopionego masła
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 0,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • 15 dag suszonych grzybów
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Drożdżowe kapuśniaczki w sam raz na wigilijny stół.

Etapy przygotowania

CIASTO: Z drożdży, cukru i 2 łyżek mąki pszennej mąki zrobić rozczyn i odstawić. Jak wyrośnie, dokładnie wyrobić z obiema rodzajami mąki i jajkami. Na koniec dodać roztopione masło, olej i szczyptę soli i znowu odstawić do wyrośnięcia.

FARSZ: Grzyby namoczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godz, a następnie ugotować do miękkości. Wywar po grzybach przelać do garnka i ugotować na nim kapustę - gotować ok. pół godziny. Ostudzoną kapustę odcisnąć z wody i pokroić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, dodać pokrojone drobno grzyby i kapustę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto niezbyt cienko rozwałkować, wycinać kwadraty, nakładać farsz, złożyć na pół w trójkąty, zakleić brzegi i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Piec na natłuszczonej blaszce przez 20-30 min w 180-200st.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
22.11.2009

Niekiedy je kupuję w piekarni, ale piec to nigdy.

 
21.11.2009

babcia podobne robiła i były wyśmienitę





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210