Apetit

Knedliki w kubkach

Ocena:

0 (0)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Knedliki w kubkach to sprytna wariacja na temat czeskiego klasyku. Przepis zdradził nam szef kuchni Oldřich Sahajdák, który dodaje do ciasta startą marchewkę i pokrojone w drobną kostkę bułeczki. Danie jest niezwykle lekkie i proste w wykonaniu. Można serwować je na obiad jako akompaniament dla mięs lub samodzielną przekąskę. Sprawdźcie, jak zrobić czeskie knedliki w kubkach. Tę zaskakującą recepturę pokochają entuzjaści wszelkich pierogów i klusek.

Składniki:

  • mleko  250 ml

  • mąka pszenna  250 g

  • jajka  2 szt.

  • czerstwe bułki  2 szt.

  • marchewka  30 g

  • sól  6 g

  • smalec  15 g

Knedliki w kubkach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: oddzielamy żółtka od białek. Mleko wlewamy do miski. Dodajemy do niego sól i żółtka. Mieszamy. Ubijamy białka na sztywną pianę. Czerwste pieczywo (bułki lub rogale) kroimy w jak najmniejszą kostkę. Marchewkę ścieramy.

  • Krok 2:

    Ciasto: do miski z mlekiem wsypujemy mąkę pszenną (najlepiej grubo mieloną, taką jak krupczatka). Dokładnie mieszamy. Delikatnie łączymy z pianą z białek. Na koniec dodajemy startą marchewkę i pokrojoną w kostkę bułkę. Odstawiamy ciasto na chwilę.

  • Krok 3:

    Kubki: natłuszczamy od środka smalcem i napełniamy ciastem do około 3/4 wysokości (mieszanka zwiększy swoją objętość podczas gotowania). Przykrywamy każdy z nich folią aluminiową.

  • Krok 4:

    Knedliki: zagotowujemy wodę w szerokim rondlu, który z łatwością pomieści kubki.  Ostrożnie umieszczamy je we wrzątku –  powinien sięgać mniej więcej do połowy ich wysokości i tylko delikatnie bulgotać. Gotujemy knedliki w kubkach przez pół godziny, po czym wyciągamy z wody i lekko studzimy. Ostrożnie wyjmujemy je z naczyń i kroimy w grube plastry.

    Źródło: serwis partnerski www.Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/hrneckove-knedliky 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne