Archiwum prywatne
4.44 (149)
Gnocchi z kurkami to kluseczki ziemniaczane skąpane w aksamitnym sosie śmietanowym z kawałkami grzybów. To idealny jesienny obiad, który sprawia, że z utęsknieniem czekamy na sezon leśnych zbiorów. Danie warto udekorować parmezanem i natką pietruszki. Grzyby lubią również towarzystwo tymianku lub rozmarynu i prażonych orzechów. Włoskie kopytka najlepiej zrobić samemu, ale są też łatwo dostępne w sklepach. Sprawdźcie, jak zrobić przepyszne gnocchi w sosie kurkowym.
ziemniaki 1 kg
mąka pszenna 250 g
jajka 1 szt.
kurki 500 g
masło 50 g
cebula 100 g
czosnek 2 ząbki
śmietana 18% 200 ml
parmezan 30 g
natka pietruszki 0.5 pęczka
sól 9 g
pieprz 3 g
Ciasto na gnocchi: ziemniaki gotujemy w mundurkach. Odcedzamy je, odparowujemy i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy są jeszcze ciepłe, przeciskamy je przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę pszenną. Krótko zagniatamy składniki, aż uzyskamy zwarte ciasto.
Formowanie gnocchi: tworzymy z ciasta cienki wałek. Kroimy go na kawałki. Zaokrąglamy je i robimy w nich rowki. Charakterystyczny kształt można uzyskać za pomocą widelca (kluskę trzeba przeturlać po jego grzbiecie) lub specjalnej drewnianej deseczki z wyżłobieniami. Podsypujemy gnocchi mąką i przykrywamy ściereczką.
Składniki na sos: kurki oczyszczamy z piasku, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce. Odcinamy końcówki trzonków. Mniejsze grzyby zostawiamy w całości, a większe przekrajamy na połówki lub ćwiartki. Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki obrywamy z łodyżek, myjemy i osuszamy. Zostawiamy kilka listków do dekoracji, a resztę drobno szatkujemy.
Sos kurkowy: na głębokiej patelni z grubym dnem rozpuszczamy masło. Podgrzewamy na nim cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek. Kiedy uwolni aromat, wrzucamy grzyby. Smażymy je przez około 5–7 minut. W tym czasie powinna z nich odparować cała woda. Wlewamy słodką śmietanę 18%. Doprowadzamy ją do wrzenia i redukujemy, mieszając co chwilę. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Łączymy z posiekaną natką pietruszki.
Gotowanie gnocchi: podgrzewamy wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej kluseczki. Gotujemy je przez około 2 minuty, od kiedy wypłyną na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy bezpośrednio do sosu. Jeśli jest taka potrzeba, możemy wlać do niego odrobinę wody z gotowania włoskich kopytek.
Podanie: przenosimy gnocchi z kurkami na talerz. Posypujemy je startym parmezanem i dekorujemy natką pietruszki. Możemy skropić wyrazistą w smaku oliwą z pierwszego tłoczenia.
Rabat -30% na cały asortyment, również produkty przecenione. Kupuj na www.gap.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 239 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 167,30 zł
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat do 70% na wybraną ofertę bielizny i dodatków dostępną na intymna.pl. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 149,99 zł.
Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 89,99 zł
-20% dodatkowego rabatu na kolekcję SS2024. Oferta dostępna w sklepie stacjonarnym i na www.l37.eu. Rabat dotyczy również przecenionych pozycji. Szczegóły dostępne u Partnera.
-10% na zakupy za min. 99 zł lub -20% na zakupy za min. 199 zł. Rabaty nie łączą się z innymi promocjami oraz nie dotyczą produktów Hebe Partner. Oferta i szczegóły w aplikacji Hebe i na hebe.pl.