Kluski leniwe na słodko

Ocena:

0 (0)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kluski leniwe na słodko to połączenie twarogu z mąką i jajkiem, podobne są do kopytek, a w niektórych regionach funkcjonują pod nazwą pierogi leniwe. Można podawać je na różne sposoby: ze śmietaną i sosem owocowym, polane masełkiem, obsypane cynamonem i cukrem. Ich niezaprzeczalną zaletą jest to, że robi się je dość szybko. Leniwe na słodko szczególnie uwielbiają dzieci, radzimy od razu przygotować podwójną porcję.

Składniki:

  • twaróg  500 g

  • jajka  1 szt.

  • mąka pszenna  100 g

  • sól  1 szczypta

  • masło  30 g

  • śmietana 18%  350 g

  • cukier waniliowy  16 g

  • owoce  200 g

  • mąka ziemniaczana  2 g

Kluski leniwe na słodko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ser twarogowy (tłusty lub półtłusty, w drugim przypadku warto dołożyć jeszcze 30 g roztopionego i przestudzonego masła) w kawałku przekładamy do miski, rozgniatamy go widelcem lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków bądź przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Wbijamy jajko (1 duże lub 2 średnie), mieszamy.

    kluski leniwe na słodko - twaróg z jajkiem
  • Krok 2:

    Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią masę twarogową, przesiewamy mąkę ziemniaczaną na ser, potem resztę pszennej (jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy więcej mąki pszennej). 

    kluski leniwe na słodko - masa
  • Krok 3:

    Ciasto zagniatamy, tworzymy z niego kulę (jeśli ciasto zbyt mocno się klei, podsypujemy więcej mąki).

    kluski leniwe na słodko - ciasto
  • Krok 4:

    Ciasto dzielimy na 4 części.

    kluski leniwe na słodko - podzielone
  • Krok 5:

    Każdą z nich rolujemy w wałek o średnicy mniej więcej 3 cm, delikatnie rozpłaszczamy je szerokim nożem, np. szefa kuchni. Kroimy je na ukośnie kawałki takiej samej wielkości (jak przy kopytkach). Do dużego garnka wlewamy wodę, gotujemy ją, dosypujemy 3 g soli. Na wrzątek ostrożnie wkładamy kluski leniwe (niezbyt dużo, żeby nie obniżyła się temperatura wody, wtedy będzie trudniej precyzyjnie odmierzyć czas). Czekamy aż wypłyną na powierzchnię i potem gotujemy je przez 1 minutę. Wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz.

    kluski leniwe na słodko - formowanie
  • Krok 6:

    Leniwe na talerzu polewamy masłem (30 g), posypujemy cukrem białym lub trzcinowym i cynamonem (opcjonalnie). Polewamy je gęstą śmietaną z 16 g cukru wanilinowego (można pominąć, jeśli odpowiada nam nieco kwaśny smak) i sosem z kawałkami owoców. Mrożoną mieszankę (np. malin, truskawek, borówek lub jagód) lub świeże owoce w sezonie, przekładamy do garnka, podgrzewamy z niewielką ilością wody aż się rozmrożą (na małym ogniu). W trakcie mieszamy 2 razy lub częściej, jeśli jest taka potrzeba. Łączymy je z mąką ziemniaczaną, żeby lekko zagęścić sos. Jeśli owoce są dla nas zbyt kwaśne, można dosypać do nich odrobinę białego cukru lub trzcinowego. Kluski leniwe na słodko polewamy śmietaną i sosem z kawałkami owoców. 

    kluski leniwe na słodko ze śmietaną i owocami
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne