4 - 6 duże obrane i pokrajane na ćwiartki ziemniaki,
sól,
pół szklanki mleka,
2 łyżki masła,
gałka muszkatołowa,
2 cebule pokrojone na plasterki,
1 łyżka oleju,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka musztardy Dijon,
pół szklanki wina,
pół kostki bulionu drobiowego rozpuszczonej w 300 ml wody,
sól i pieprz do smaku.
Bangers and mash - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Kiełbaski usmażyć lub zgrillować. Ugotować ziemniaki. Ziemniaki osączyć i z dodatkiem mleka, masła, soli oraz gałki muszkatołowej wyrobić na gładkie puree. Rozgrzać olej i smażyć na brązowo cebulę. Dodać mąkę, musztardę oraz wino, a chwilę później bulion. Gotować do zgęstnienia. Kiełbaski podawać z puree polane przygotowanym sosem.
Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl