Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.51 (187)
Szaszłyki z brokuła z truskawkami i sosem z orzeszków ziemnych to interesująca przekąska na letnie dni. Idealna przekąska na rodzinnego grilla.
brokuły 2 szt.
jogurt grecki 3 g
cheddar 30 g
imbir 8 g
kardamon 3 g
czosnek 5 ząbki
sambal oelek 5 g
olej słonecznikowy 30 ml
truskawki 30 g
skórka z cytryny 1.5 szt.
pieprz 3 g
kolendra 10 szt.
płatki migdałowe 30 g
masło orzechowe 15 g
papryka chili 1 szt.
mleko kokosowe 75 ml
sól 5 g
cukier 3 g
Pastę orzeszkową: przygotowujemy, miksując na gładko podane składniki, przyprawiamy solą i cukrem, odstawiamy.
Brokuły: dzielimy na duże różyczki, skracamy łodyżki. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody na 30 sek., przekładamy do miski z zimną wodą i kostkami lodu. Osuszamy, gdy tylko ostygną.
Smażenie: w dużej misce mieszamy jogurt, ser, suszony imbir, kardamon, czosnek, sambal oelek i doprawiamy solą. Wkładamy brokuły i dobrze obklejamy je masą. Nadziewamy po kilka sztuk na szaszłykowe patyki i smażymy partiami na rozgrzanym oleju słonecznikowym, lub grillujemy przez 5 min.
Truskawki: czyścimy, kroimy na ćwiartki. Przekładamy do plastikowej miski, dodajemy szczyptę cukru, soli, młotkowanego pieprzu, ziaren kolendry i fenkuła. Odstawiamy na 10 min.
Podanie: gotowe szaszłyki układamy na paście orzeszkowej, z boku wykładamy truskawki, całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Porady
Zobacz także: sałatka z młodymi ziemniakami, łososiem i szparagami z estragonem