PIEROGI ZIEMNIACZANE Z SEREM

Ocena:

4.55 (172)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

WSPANIAŁE PIEROGI MOJEJ BABCI

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 kg sera białego pół tłustego
  • 1,5 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 szk wody
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • sól
  • jogurt owocowy

Pierogi ziemniaczane z serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie,studzimy i przekręcamy przez maszynkę.Po trochu wsypujemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy wodę cały czas wyrabiajac ręka tak długo az ciasto będzie elastyczne i niebedzie lepiło sie do reki.Ser mięszamy z jajkiem i cukrem waniliowym.Ciasto formujemy na placek wielkości dloni,w środek kładziemy ser i zaklejamy ciasto brzegami i formujemy pierogi.W garnku gotujemy wode,solimy.wrzucamy pierogi tak aby sie nieposklejaly i na malym ogniu gotujemy ok 5min.Wyjmujemu na talerz i polewamy jogurtem lub śmietana według uznania.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jeśli lubisz tradycyjne smaki, to zachęcamy to przygotowania również pierogów z tartych ziemniaków. Fankom i fanom także nowoczesnych smaków, polecamy zielone pierogi z puree z pietruszkowo-ziemniaczanym. Z prostych i klasycznych przepisów rekomendujemy pierogi z żółtym serem

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne