Artur Rogalski
5 (1)
Mochi to japońska przekąska, której bazą jest mączka ryżowa. Ma charakterystyczną, lekko ciągnącą się konsystencję (przypominającą kluski śląskie) oraz wyraziste nadzienie z dżemu truskawkowego. W cieście odnajdziemy też pikantną nutę w postaci chili. A to dlatego, że wykonuje się je na słono i na słodko. W środku mogą znajdować się orzechy lub czekolada, a w wersji wytrawnej czerwona fasola i wątróbka. Obecnie można je już bez większego problemu kupić w Polsce, jednak przepis na mochi wykonany w domu będzie o wiele zdrowszy.
mąka ryżowa 200 g
cukier 80 g
mąka ziemniaczana 80 g
woda 300 ml
dżem owocowy 100 g
płatki chili 2 g
Przygotowanie: szykujemy średniej wielkości garnek i zagotowujemy w nim wodę. Szukamy też odpowiedniej wielkości miski, którą będziemy mogli ustawić na garnku.
Składniki: do miski wsypujemy mąkę ryżową, cukier oraz płatki chili. Wlewamy też wodę. Stawiamy naczynie nad garnkiem z wrzątkiem i trzymamy nad parą około kwadransa. Przez ten czas energicznie mieszamy składniki łyżką, żeby dobrze się połączyły.
Stolnica: wykładamy na nią arkusz papieru do pieczenia, lekko podsypujemy mąką ziemniaczaną, wyjmujemy na to ciasto, znów sypiemy mąkę i przykrywamy drugim płatem arkusza. Dopiero po przykryciu, wałkujemy ciasto na grubość 2 mm. Rozwałkowane ciasto przenosimy wraz z papierem do lodówki na 15 minut.
Wycinanie: z chłodnego ciasta usuwamy nadmiar mąki i wycinamy na nim kółeczka, np. za pomocą szklanki. Następnie wkładamy do środka dżem truskawkowy i zawijamy w kulkę. Tak przygotowane mochi możemy włożyć do papilotek i trzymać w lodówce lub ugotować. Możemy też je zamrozić, a potem podać w formie lodów.