Rolada z karpia.

Ocena:

4.43 (143)

  • 5 godz. 0 min.
  • dla 3 osób
Super przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy.

Składniki:

  • karp świeży ok.1,80 kg
  • filet z dorsza rozmrożony ok.1,20 kg
  • cebula 0,6 kg
  • olej do smażenia 1/3 szkl.
  • śmietana 30% 0,5 l.
  • jajka 3 szt
  • sucha bułka kajzerka 5 szt
  • pieprz 1 łyżeczka do herbaty
  • sól do smaku

Rolada z karpia. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sprawić żywego karpia którego trzeba wyfiletować.Skórę zostawiamy.Cebulę kroimy w półplastry i podsmażamy na oliwie.Kiedy będzie miękka odstawiamy do ostygnięcia.Bułki moczymy w śmietanie i zabieramy się za roladę.Fileta z karpia i dorsza,ostygniętą cebulę przekręcamy przez maszynkę dwa razy.Odciskamy bułkę i dodajemy do farszu.Razem z bułką przekręcamy trzeci raz .Do przekręconej masy dodajemy jajka ,sól i pierz.Farsz ma być dość słony,ale bez przesady.Mieszamy.Na folii spożywczej dozkładamy skórę karpia na którą nakładamy dokładnie wymieszany farsz( połowę).Z drugą połową robimy tak samo.Zwijamy i sznurujemy.Dwie rolady wrzucamy do garnka z wodą o temp.80:C.Parzymy do 68:C w środku rolady.Odstawiamy do wystygnięcia.Kiedy ostygnie nadaje się do krojenia.Ja kroję w plastri dekoruję i zalewam galaretą.Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne