Pastitsio

Ocena:

4.49 (185)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 10 osób
pyszne greckie danie z makaronu

Składniki:

  • - 800 g makaronu rurki
  • Farsz mięsny
  • - łyżka oliwy
  • - 150 g sera feta
  • - 800 g mięsa mielonego wołowego
  • - listek laurowy
  • - łyżka przecieru pomidorowego
  • - 3 goździki
  • - laska cynamonu
  • - 0,5 szkl czerwonego wina (opcjonalnie)
  • - duża cebula
  • - 3 ząbki czosnku
  • Beszamel
  • - 2 łyżki mąki
  • - 2 łyżki masła
  • - 2 szkl mleka
  • - 2 jajka i 1 żółtko
  • - 2 szkl startego żółtego sera
  • - sól i pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Pastitsio - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Podsmażamy czosnek i cebulę na łyżce oliwy, dodajemy mięso i podsmażamy 10-15 min, dodajemy przecier pomidorowy ,wino, liść laurowy, goździki, cynamon , dolewamy trochę wody i dusimy ok 35 min pilnując aby nie zrobiło się zbyt suche. Kiedy trochę przestygnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy.
  • Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • Podgrzewamy, nie gotujemy, mleko. W rondelku stapiamy masło , dodajemy mąkę ,mieszamy, a następnie powolutku wlewamy ciepłe mleko. Gotujemy przez chwilę stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia , dodajemy roztrzepane jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i 1,5 szkl sera. Jeśli wyjdzie zbyt żadkie można dodać troche mąki ziemniaczanej.
  • Połowę makaronu wykładamy do wysokiego naczynia żaroodpornego, następnie wykładamy mięso i reszte makaronu, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy pozostałym serem. Wstawiamy na ok 40 min do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne