Przepisy z galaretką

2 kolekcji przepisów

1917 przepisów

Galaretka dla wielu osób to smak dzieciństwa. W latach 90. XX wieku popularną słodkością była galaretka w cukrze lub w czekoladzie. Najprostsza, domowa galaretka powstanie z przetartych na mus owoców i połączenia go z żelatyną. W wersji wegańskiej sięga się po agar-agar – substancję zagęszczającą pochodzącą z glonów. Owocowe galaretki są często wykorzystywane do przygotowywania ciast i deserów niewymagających pieczenia. Niegdyś hitem rodzinnych spotkań był śmietanowiec z kolorowymi galaretkami. Z dodatkiem galaretek przygotujecie sernik na zimno, a także deser panna cotta. Smaki galaretek owocowych warto podkreślać świeżymi owocami. Czasem poprzez kontrast smakowy a czasem, jako dopełnienie.

 

Galaretka - przepisy

Ile tężeje galaretka?

Czas tężenia galaretki uzależniony jest od gramów użytej żelatyny oraz ilości płynu, w którym była rozpuszczona. Aby uzyskać efekt żelujący z zastosowaniem agaru, należy użyć go proporcjonalnie więcej niż żelatyny. Warto wiedzieć, że galaretka jest produktem niskokalorycznym. Jest to sok lub mus owocowy, wymieszany z żelatyną lub agarem i pozostawiony do stężenia w lodówce. Szacuje się, że galaretka owocowa ma około 50 kcal na 100 g. W zależności od użytych owoców i może być ich więcej.

Jakie owoce wybrać do galaretki?

Galaretka najlepiej smakuje z owocami sezonowymi. Sernik na zimno przyozdobiony galaretką z truskawkami to niemal symbol czerwcowych dni. Znanym faktem jest, że świeże owoce kiwi, ananasa, mango i papai zawierają enzymy, z którymi galaretka nie tężeje. Enzymy proteolityczne odpowiedzialne są za rozkład cząsteczek białka. Jednym z przykładów białka jest żelatyna, co tłumaczy problem tężenia. Jeśli bardzo zależy nam na użyciu tych owoców, należy je obgotować, osuszyć i dopiero wtedy zalać galaretką. Ciasta z galaretką, serniki na zimno należy zalewać zimną, lekko tężejąca galaretką. Wtedy będzie pewność, że owoce wetknięte w masę lub ułożone na biszkopcie nie uniosą się na wierzch.

Galaretka to także doskonały dodatek smakowy do kremów na bazie mascarpone lub śmietanki 30%. Najpierw ubijamy lekko mascarpone lub śmietankę, aby nadać im lekkiej konsystencji. Następnie powoli wlewamy, zimną galaretkę.

Artykuły powiązane

Woda do gotowania - sposób na galaretki
28.08.2020

Woda do gotowania - 3 przepisy, w których jakość wody jest najważniejsza

Woda do gotowania to podstawa wielu przepisów. Baza domowych zup, podstawa ulubionej herbaty czy składnik do deserów i i ciast z galaretką. Jednym z najbardziej ekologicznych sposobów na wykorzystywanie w kuchni jakościowej wody do gotowania będzie filtr podzlewowy. Planując kuchnię lub jej remont, warto wziąć pod uwagę takie rozwiązanie. Poniżej szczegóły.

Wiśnie czy czereśnie?
18.08.2020

Czereśnie czy wiśnie? Które smaczniejsze i zdrowsze?

Nadszedł ten krótki moment, kiedy spotykają się na straganie – wiśnie i czereśnie. Jedne obłędnie słodkie, drugie nieco cierpkie, soczyste, wybuchają w ustach intensywnością smaku. Które wolicie?

Sernik na zimno z malinami
30.07.2020

Sposób na sernik na zimno. Porady i przepisy nie tylko dla zaawansowanych

Sernik na zimno można podać klasycznie z truskawkami i galaretką, albo w postaci sernika na zimno z brzoskwiniami. Ważne, że sernik na zimno zawsze się udaje! Uwielbiamy desery bez pieczenia – szczególnie wiosną i latem, bo nie dość, że rozkosznie chłodzą, to jeszcze nie wymagają użycia piekarnika. Między innymi, z tego powodu 30 lipca w kalendarzu ustanowiono Międzynarodowy Dzień Sernika.

Napoleonka błyskawiczna - ciasto bez pieczenia
28.07.2020

Desery i ciasta bez pieczenia - nie tylko sernik na zimno!

Ciasto bez pieczenia - oto magiczne zaklęcie, które zamienia herbatniki i serek w cudowny deser! Dzieje się to niezwykle łatwo i szybko - uwierzcie nam na słowo lub wypróbujcie jeden z naszych przepisów na desery i ciasta bez pieczenia.

łotwa
11.10.2018

Łotwa - nowy raj dla smakoszy? Subiektywny przewodnik po Rydze i okolicach

O Łotwie wiemy niewiele. To nie jest kraj, o którym usłyszymy podczas lekcji historii czy który wybierzemy jako miejsce na urlop. A szkoda, bo Łotwa dzisiaj nie ma już wiele wspólnego z krajem, który kojarzymy z czasów radzieckiej okupacji. Jest nowoczesna i pełna fantastycznych miejsc do zobaczenia.

jogurt_grecki
13.08.2015

Jogurt grecki - jak zrobić w domu

Na pierwszy rzut oka nie różni się od jogurtu naturalnego, ma jednak inny skład i wywiera korzystniejszy wpływ na nasz organizm.