Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Ewa Gmiter-Rogalska
4.52 (183)
Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym to propozycja na słodki podwieczorek z sezonowymi owocami. Dodatek orzechów nadaje ciastu większej chrupkości. Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym sprawdzi się idealnie na rodzinne spotkania.
białka 4 szt.
cukier puder 200 g
sól 1 szczypta
orzechy laskowe 100 g
gruszki 400 g
korzeń imbiru 6 plasterków
gorzka czekolada 200 g
śmietana kremówka 400 ml
cukier puder 50 g
wanilia 1 szt.
skórka pomarańczowa 1 szt.
Białka wlewamy do idealnie czystej miski. Ubijamy sztywną pianę mikserem ustawionym na średnią prędkość. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodajemy cukier i sól. Przestawiamy mikser na najwyższe obroty i miksujemy jeszcze 7–8 min, aż masa będzie biała i błyszcząca. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, masę bezową wykładamy na blachę, formując prostokąt wielkości kartki A4. Wstawiamy na 1 godz. do piekarnika rozgrzanego do temp. 150°C.
Równocześnie wstawiamy do piekarnika blachę z orzechami laskowymi. Powinny się prażyć ok. 1 godz. Gruszki osączamy, zachowując połowę syropu. Przecinamy je wzdłuż na plastry. Syrop wlewamy do rondelka, dodajemy imbir i podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Bezę i orzechy wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
Bezę przekładamy na deskę lub płaski półmisek. Śmietanę ubijamy z przesianym cukrem pudrem i wanilią. Uprażone orzechy tłuczemy w ściereczce kuchennej. Połową orzechów posypujemy bezę, nakładamy na nie połowę ubitej śmietany i (cienkim strumieniem) polewamy sosem czekoladowym. Na tym równomiernie rozkładamy plastry gruszek, przykrywamy resztą bitej śmietany i ponownie polewamy sosem czekoladowym. Posypujemy resztą orzechów i skórką startą z pomarańczy. Podajemy od razu.
Porady
Beza z blachy z gruszkami, orzechami i sosem czekoladowym zawiera w przepisie:
- gruszki w syropie, ze słoika lub puszki
- 2 kawałki korzenia imbiru, pokrojone w plasterki
- miąższ z jednej laski wanilii
- skórka otarta z pomarańczy
Przygotowując bezę pamiętaj o:
Rabat 20% na cały asortyment marki Awesome Cosmetics. Oferta i szczegóły dostępne na awesomecosmetics.eu
Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
7% rabatu na 700 największych marek kosmetyków i perfum. Oferta dostępna na ezebra.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.