Fioletowe ziemniaki

3809 przepisów

Fioletowe ziemniaki coraz częściej można napotkać na półkach w dobrze zaopatrzonych super- i hipermarketach. Okazuje się, że ich kolor nie jest tylko atrakcyjnym wizualnie elementem. Dzięki swojej barwie ziemniaki fioletowe właściwości mają nieco odmienne od swoich bardziej powszechnych krewniaków. Warto wykorzystywać je w kuchni, nie tylko po to, aby zaskoczyć gości nietuzinkowym dodatkiem do obiadu.

Fioletowe ziemniaki: właściwości

Fioletowy ziemniak to inaczej ziemniak truflowy, którego uprawa jest prowadzona także w Polsce. Jego kolor świadczy o obecności antocyjanów - naturalnych barwników o właściwościach leczniczych. Co ciekawe, w odróżnieniu od innych warzyw o podobnym kolorze, ziemniaki truflowe fioletową mają nie tylko skórkę, ale również miąższ. Sprawia to, że po obraniu nie tracą swoich wartości odżywczych.

Wspomniane antocyjany mają właściwości przeciwnowotworowe potwierdzone badaniami. To działanie wynika z funkcji antyoksydacyjnych, hamowania mutacji i namnażania się komórek nowotworowych. Spożywanie fioletowych ziemniaków ogranicza ryzyko rozwoju raka jelita grubego, oddala zagrożenie stanów zapalnych jelit, działa przeciwzapalnie i wspierająco na układ krążenia. Ten rodzaj ziemniaków zawiera alfasolaninę, również przeciwzapalną.

Ziemniaki i bataty fioletowe zawierają więcej potasu niż inne gatunki. W trakcie gotowania ten pierwiastek, oczywiście, wytrąca się, dlatego rekomendowane jest pieczenie bulw lub gotowanie ich w małej ilości wody albo na parze. Ponadto znajdziemy tutaj także magnez, żelazo i wapń oraz karotenoidy i kwas fenolowy, wpływające na obniżenie ciśnienia krwi. Fioletowe i czarne ziemniaki zwierają błonnik, białko, węglowodany, a także witaminy: A, C oraz z grupy B. To również źródło aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytworzyć.

Fioletowe ziemniaki: jak je przygotować?

Fioletowe i niebieskie ziemniaki w smaku przypominają zwykłe, choć mają nieco bardziej kremową, maślaną strukturę i orzechową nutę. Są także wyraźnie mniejsze od powszednich kartofli. Ich skórka jest dość gruba i twarda, ale nie sprawia wielu problemów.

Fioletowe ziemniaki gotowane lub pieczone bez obierania to najprostszy sposób ich przyrządzenia. Później skórkę dużo łatwiej jest usunąć, a kolor warzywa jest znacznie atrakcyjniejszy.

Fioletowe ziemniaki: co do nich pasuje?

Fioletowym ziemniakom sprzyja towarzystwo ziół oraz innych warzyw, przede wszystkim korzeniowych. Godne polecenia są marchewki, selery oraz pasternak. W ten sposób powstaje kolorowa i zdrowa mieszanka warzyw, świetna jako przekąska lub dodatek do dań mięsnych i wegetariańskich. Bardziej niecodzienne połączenia to zestaw fioletowych ziemniaków z batatami, awokado, różnego rodzaju sałatami i sosami. Sprawdza się zwłaszcza klasyczny winegret.

Jakie przyprawy do fioletowych ziemniaków wykorzystywać? Zawsze sprawdza się klasyka, czyli sól, czarny i biały pieprz. Świetne są także zioła: rozmaryn, tymianek, natka pietruszki oraz koperek.

Fioletowe ziemniaki: pomysły na dania

Co przygotowuje się z fioletowych ziemniaków? Przede wszystkim można w tradycyjny sposób ugotować je w wodzie lub na parze i podawać jako dodatek do głównego dania obiadowego. Nawet zwykły kotlet i mizeria lub buraczki nabiorą niecodziennego charakteru w tym wydaniu. Mimo to znacznie bardziej pasują fioletowe ziemniaki do wykwintnych dań, na przykład ryb i pieczystego.

Być może zupa ziemniaczana z fioletowych ziemniaków nie brzmi zbyt ekskluzywnie, jednak właśnie ten kolor całkowicie odmieni jej charakter i sprawi, że z powodzeniem można zaserwować ją na proszonym obiedzie. Z fioletowych ziemniaków powstaną również fantastyczne kluski śląskie, włoskie gnocchi, kopytka. Placki ziemniaczane na fioletowo? To także jest możliwe.

Z fioletowych ziemniaków uzyskamy również świetne puree, frytki, chipsy lub zapiekane talarki. Można je smażyć, piec i grillować. Z pewnością urozmaicą także wygląd tradycyjnej sałatki jarzynowej lub sałatki niemieckiej.