Gołąbki z indykiem, kurkumą i kuskusem Fot. Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
4.47 (145)
Gołąbki z indykiem, kurkumą i kaszą kuskus to urozmaicony przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej. Z dodatkiem indyka i kuskusu jest lżejszą wersją przepisu naszych mam i babć. Spróbujcie gołąbków z indykiem, kurkuma i kuskusem na rodzinny obiad.
filet z indyka 600 g
czerstwe bułki 1 szt.
masło 4 łyżki stołowe
cebula 1 szt.
kuskus 200 g
rodzynki 2 łyżki stołowe
kurkuma 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cukier 1 szczypta
kapusta biała 1 szt.
liść laurowy 4 szt.
ziele angielskie 8 szt.
marchewka 1 szt.
jabłka 1 szt.
kwaśna śmietana 3 łyżki stołowe
koncentrat pomidorowy 2 łyżki stołowe
słodka papryka 1 łyżeczka
Pierś indyka mielimy, po nim przez maszynkę przepuszczamy bułkę namoczoną w mleku (bez odciskania). Rozgrzewamy 2 łyżki masła, lekko szklimy na nim średniej wielkości, posiekaną cebulę cukrową. Mieszamy z kuskusem, namoczonymi, małymi rodzynkami i kurkumą. Wszystko to dokładamy do mięsa i wyrabiamy farsz (można dolać 3–4 łyżki wody), doprawiamy solą i pieprzem.
Ze średniej wielkości kapusty wycinamy głąb, podcinamy wierzchnie liście i zdejmujemy jeden po drugim. W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i całą obraną,średniej wielkości marchewką, przyprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Zanurzamy po kilka liści, gotujemy ok. 5 min. Odławiamy na sito, wodę zachowujemy. Na każdym liściu układamy niewielki, podłużny wałek z farszu i zawijamy analogicznie jak naleśniki przy formowaniu krokietów.
Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, układamy gołąbki, oprószamy cukrem i rumienimy z dwóch stron. Zalewamy 2 szklankami gorącej wody z gotowania kapusty, ścieramy na najdrobniejszych oczkach tę ugotowaną marchewkę i obrane ze skórki jabłko. Dolewamy śmietany, solimy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 min, przed końcem dodajemy paprykę i koncentrat. Podajemy z dodatkową porcją kwaśnej śmietany i koniecznie dużą ilością świeżo siekanego kopru.