Gołąbki z indykiem, kurkumą i kuskusem

Ocena:

4.47 (145)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Gołąbki z indykiem, kurkumą i kaszą kuskus to urozmaicony przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej. Z dodatkiem indyka i kuskusu jest lżejszą wersją przepisu naszych mam i babć. Spróbujcie gołąbków z indykiem, kurkuma i kuskusem na rodzinny obiad. 

Składniki:

  • filet z indyka  600 g

  • czerstwe bułki  1 szt.

  • masło  4 łyżki stołowe

  • cebula  1 szt.

  • kuskus  200 g

  • rodzynki  2 łyżki stołowe

  • kurkuma  0.5 łyżeczki

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • cukier  1 szczypta

  • kapusta biała  1 szt.

  • liść laurowy  4 szt.

  • ziele angielskie  8 szt.

  • marchewka  1 szt.

  • jabłka  1 szt.

  • kwaśna śmietana  3 łyżki stołowe

  • koncentrat pomidorowy  2 łyżki stołowe

  • słodka papryka  1 łyżeczka

Gołąbki z indykiem, kurkumą i kuskusem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Pierś indyka mielimy, po nim przez maszynkę przepuszczamy bułkę namoczoną w mleku (bez odciskania). Rozgrzewamy 2 łyżki masła, lekko szklimy na nim średniej wielkości, posiekaną cebulę cukrową. Mieszamy z kuskusem, namoczonymi, małymi rodzynkami i kurkumą. Wszystko to dokładamy do mięsa i wyrabiamy farsz (można dolać 3–4 łyżki wody), doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 2:

    Ze średniej wielkości kapusty wycinamy głąb, podcinamy wierzchnie liście i zdejmujemy jeden po drugim. W garnku zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i całą obraną,średniej wielkości marchewką, przyprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Zanurzamy po kilka liści, gotujemy ok. 5 min. Odławiamy na sito, wodę zachowujemy. Na każdym liściu układamy niewielki, podłużny wałek z farszu i zawijamy analogicznie jak naleśniki przy formowaniu krokietów.

  • Krok 3:

    Na dużej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, układamy gołąbki, oprószamy cukrem i rumienimy z dwóch stron. Zalewamy 2 szklankami gorącej wody z gotowania kapusty, ścieramy na najdrobniejszych oczkach tę ugotowaną marchewkę i obrane ze skórki jabłko. Dolewamy śmietany, solimy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 30 min, przed końcem dodajemy paprykę i koncentrat. Podajemy z dodatkową porcją kwaśnej śmietany i koniecznie dużą ilością świeżo siekanego kopru.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne