Przepis, jak podać filet z indyka z kiełkami fasoli mung. Całość ma orientalną nutę, dzięki czemu filet z indyka w takim wydaniu zasmakuje nawet wybrednym smakoszom.
Składniki:
40 dag filetu z piersi indyka
5 łyżek sosu rybnego
3 cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
10 dag kiełków fasoli mung
2 łyżki tajskiego curry
Indyk z kiełkami fasoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
indyka lekko przymrażamy i kroimy w cienkie plasterki
a następnie zalewamy sosem rybnym. Obrane cebule kroimy w cienkie pióra i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z powłoką nieprzywierającą; po 1 min dodajemy olej i kiełki fasoli
całość smażymy 2 min
przekładamy do miski.
Patelnię ponownie rozgrzewamy i smażymy indyka – w trzech podejściach
po małej porcji
aby się przesmażył
a nie dusił. Każdą porcję mieszamy co 2 min
smażąc nie dłużej niż 6 min. Gotowego indyka łączymy z cebulą i kiełkami
dodajemy 2 łyżki pasty curry i dusimy wszystko razem 2–3 min. Podajemy z ryżem na sypko.