Sataye i sos orzechowy

Ocena:

4.51 (142)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kurczak to idealny produkt, aby przygotować pyszne przekąski na karnawałowe przyjęcie. Przepis, który warto wypróbować to sataye i sos orzechowy. Sataye smakują doskonale dzięki marynacie i orzechom.

Składniki:

  • polędwiczki z kurczaka  0.5 kg

  • czosnek  2 ząbki

  • imbir  8 g

  • sos rybny  20 ml

  • olej arachidowy  30 ml

  • szalotka  4 szt.

  • papryka chili  3 szt.

  • masło orzechowe  60 g

  • mleko kokosowe  350 ml

  • sos sojowy  30 ml

  • brązowy cukier  30 g

  • limonka  25 ml

  • orzeszki ziemne  30 g

  • kolendra  0.25 pęczka

Sataye i sos orzechowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek, 2 cm imbiru i łyżkę sosu rybnego mieszamy z kurczakiem, marynujemy 1 godz.

  • Krok 2:

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej orzechowy. Wrzucamy szalotki, czosnek, resztę imbiru i chili, smażymy, aż szalotki zbrązowieją. Zmniejszamy ogień, dodajemy masło orzechowe, mleko kokosowe, sos sojowy, cukier, pozostały sos rybny i sok z limonki. Miksujemy z orzeszkami i gotujemy 10 min.

  • Krok 3:

    Zamarynowanego kurczaka nawlekamy na wykałaczkę jak falbankę, przekłuwając w kilku miejscach. Grillujemy, często obracając, w sumie ok. 6 min.

  • Krok 4:

    Posypujemy kolendrą, podajemy z gorącym sosem orzechowym.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

     

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne