chalka_z_dzemem

Chałka z dżemem

Ocena:

4.49 (178)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
Chałka przeplatana z dżemem i z kruszonką

Składniki:

  • 20 g drożdże
  • 500 g mąka
  • 1/2 szklanki mleko
  • dżem truskawkowy
  • jajko
  • 2 łyżki masło
  • 7 łyżek cukier
  • 1/2 szkalanki woda letnia

Chałka z dżemem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wsypać mąkę rozkruszyć drożdże i zalać je mlekiem. pozostawić by wyrosły. masło rozpuścić i wystudzić, jak drożdże wyrosną dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Ciasto dzielimy na 2 i każdą z dwóch części jeszcze na 4 czyli 8 kawałków. Wszystkie kawałki formować w takiej samej długości wałki.bierzemy 4 wałki sklejamy z jednej strony i
  • 4 kładziemy między 1 a 2
  • 1 między 2 a 3
  • 2 oraz 3 zamieniamy ze sobą miejscami i tak zawijamy chałkę w miejsca sploty kładziemy po łyżeczce dżemu. chałkę zostawiamy do wyrośnięcia później smarujemy żółtkiem i możemy posypać kruszonka pieczemy na lekko brązowy kolor.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne