Naleśniki z mąki gryczanej

Ocena:

4.57 (194)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Naleśniki z mąki gryczanej to zdrowsza wersja klasycznych placków. Można je jeść zarówno na słodko, jak i na słono, z przeróżnymi nadzieniami. My proponujemy deserową wersję pełną owoców, jednak możecie skorzystać z przepisu na ciasto, a dodatki dobrać według własnego gustu. Zobaczcie, jak zrobić naleśniki gryczane i podajcie je tak, jak lubicie najbardziej.

Składniki:

  • mąka gryczana  200 g

  • jajka  2 szt.

  • mleko  300 ml

  • sól  1 szczypta

  • olej  1 łyżka stołowa

  • owoce  100 g

  • jogurt  150 g

  • dżem owocowy  150 g

  • kakao  1 łyżeczka

Naleśniki z mąki gryczanej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Naleśniki gryczane: Mąkę przesiewamy, jajka rozkłócamy z mlekiem i solą. Łączymy z mąką i ubijamy na gładką, pozbawioną grudek masę. Naleśniki smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. 

    nalesniki-gryczane
  • Krok 2:

    Dodatki: Owoce wkładamy na 5-10 minut do zamrażarki. Naleśniki smarujemy dżemem albo powidłami oraz jogurtem. Składamy na pół. Posypujemy lekko zmrożonymi owocami i oprószamy kakao.

    nalesniki-gryczane

Porady

  • Naleśniki z mąki gryczanej można przygotować nie tylko jako duże placki z zawiniętym w środku nadzieniem, ale też w formie małych placuszków. W takim wydaniu smażymy mniejsze porcje, formując małe kółeczka, a następnie serwujemy je ułożone jeden na drugim i polewamy sosem, rozpuszczoną czekoladą lub śmietaną. 
  • Pysznie smakują też zapiekane naleśniki gryczane z piekarnika. Wystarczy usmażyć placki, napełnić je ulubionym nadzieniem i zawinąć, a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na kilka minut. Jeśli przygotowujecie naleśniki z piekarnika na słono, warto posypać je tartym serem i/lub rozbić na ich wierzchu jajko, które pięknie zetnie się podczas pieczenia, tworząc smaczną i bardzo dekoracyjną otoczkę. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Naleśniki gryczane - przepis

Przepis na naleśniki gryczane to banalnie prosta sprawa. Można je przygotować na bazie mleka lub dowolnego napoju roślinnego, a nawet na wodzie. Do tego wystarczy już tylko jajko, jednak i ono nie jest niezbędne. W wersji wegańskiej robi się naleśniki z mąki gryczanej bez jajek, jedynie na bazie niepalonej kaszy gryczanej i wody. Wystarczy zalać szklankę kaszy szklanką wody i odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia dolewamy jeszcze 1,5 szklanki świeżej wody i wszystko blendujemy na gładką masę. Ciasto smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 

Naleśniki z mąki gryczanej - z czym podawać?

Naleśniki gryczane świetnie smakują zarówno na słono, jak i na słodko. Możliwości jest mnóstwo, dlatego warto przetestować różne nadzienia i wybrać swoje ulubione połączenie smakowe.

Wytrawne naleśniki gryczane warto wypełnić mięsem lub warzywami. W wersji mięsnej, warto wykorzystać wędzony boczek, drobno pokrojoną szynkę lub mięso mielone. Z kolei naleśniki gryczane z warzywami najlepiej wychodzą na bazie szpinaku, pomidorów, marchewki, a nawet z gotową mrożoną mieszanką warzyw na patelnię. Świetnie smakują też naleśniki gryczane z pieczarkami lub grzybami leśnymi. Można też oczywiście połączyć obie opcje, na przykład przygotowując mięsno-warzywne naleśniki gryczane z porem i szynką.

Na słodko najpyszniej smakują naleśniki gryczane z twarogiem, ulubionym dżemem lub świeżymi owocami. Gryczany posmak świetnie współgra też z czekoladą i nutellą

Inne przepisy z mąki gryczanej 

Mąka gryczana to zdrowa i sycąca alternatywa dla mąki pszennej i świetny wybór dla osób, które borykają się z nietolerancją glutenu czy cukrzycą. Ma ona niski indeks glikemiczny, a do tego zawiera dużą ilość białka. Do tego wszystkiego ma charakterystyczny smak i aromat, dlatego cieszy się coraz większą popularnością. Znajdziemy ją już niemal we wszystkich większych sklepach, a co więcej, z łatwością możemy przygotować ją samodzielnie w swojej kuchni. Aby zrobić domową mąkę gryczaną wystarczy bardzo drobno zmielić kaszę gryczaną przy pomocy blendera lub młynka.  Warto więc wprowadzić ją do codziennego menu i wykorzystywać do przeróżnych przepisów. Można z niej wyczarować zarówno dania główne, jak i przystawki, w wersjach na słodko i słono.

Co można zrobić z mąki gryczanej? Najczęściej wykorzystuje się ją właśnie do naleśników, placków, blinów i pankejków, jednak to nie wszystkie jej zastosowania. Ta mąką wspaniale nadaje się też do wypieków. Na jej bazie możemy upiec zarówno chleb z mąki gryczanej, jak i różnego rodzaju bułeczki. Świetnym pomysłem będzie też tarta oraz pizza z mąki gryczanej. Jeśli lubicie słodkie wypieki, z pewnością posmakuje wam ciasto z mąki gryczanej oraz ciastka gryczane. Coraz większą popularnością cieszą się też gofry z mąki gryczanej. Jeśli chodzi o gotowane dania, szczególnie polecamy kopytka z mąki gryczanej oraz pierogi gryczane. Z tej mąki zrobimy też fantastyczny makaron gryczany, który sprawdzi się do dań głównych oraz zup.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne