Domowa tortilla

Ocena:

4.39 (179)

  • 60 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Domowa tortilla, czyli popularne, meksykańskie placki z mąki pszennej, stanowi świetną bazę do wrapów, kebabów i wielu innych potraw. Jest to zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla gotowych placków ze sklepu. Możemy włożyć do niej kurczaka, ulubione warzywa lub przygotować meksykańskie burrito. Przepis jest prosty, a wykonanie szybkie – polecamy, bo naprawdę warto.

Składniki:

  • cukier  3 g

  • sól  3 g

  • woda  375 ml

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • mąka kukurydziana  320 g

  • mąka pszenna  80 g

  • drożdże  15 g

Domowa tortilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ciasta: kruszymy świeże drożdże, do których dodajemy sól i cukier. Całość rozcieramy łyżką aż drożdże się rozpuszczą, zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie do wody wlewamy oliwę z oliwek. Przesiewamy do miski mąkę pszenną i kukurydzianą. Mieszamy razem z drożdżami i dodając powoli wodę, wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu jednolitej kulki ciasta przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu wyciągamy ciasto z miski, obsypujemy stolnicę mąką kukurydzianą i formujemy dwa wałeczki, które kroimy mniej więcej na ok. 7–8 kawałków.

    domowa tortilla
  • Krok 2:

    Smażenie tortilli: na początku rozgrzewamy patelnię (najlepiej teflonową), bez tłuszczu. Kawałek ciasta rozpłaszczamy i formujemy mniej więcej w kółeczko. Wałkujemy delikatnie na bardzo cieniutki placuszek, wręcz lekko przezroczysty (na wielkość patelni). Przygotowany placek kładziemy na mocno gorącą patelnię i pieczemy mniej więcej po 2 minuty z obu stron. Tortilla powinna zacząć lekko rosnąć, a w niektórych miejscach zaczną pojawiać się brązowe plamki. Przygotowane placki nadziewamy ulubionymi składnikami.

    domowa tortilla

Porady

  • Domową tortillę zaleca się przygotowywać na suchej teflonowej patelni – ciasto nie powinno przywierać, ponieważ dodaliśmy do niego oliwę z oliwek (możemy zastąpić ją olejem rzepakowym).
  • Przepis na domową tortillę jest łatwy do odtworzenia – kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje składników oraz tzw. wyczucie ciasta. Jeśli jest ona zbyt sucha jej brzegi mogą pękać, natomiast jeśli jest zbyt wilgotna ciasto może przywierać do dłoni – w takich sytuacjach powinniśmy kolejno: dodać wody lub mąki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Domowa tortilla po jakimś czasie od przygotowania może sztywnieć – w takiej sytuacji wystarczy podgrzać placki na patelni lub w mikrofali. Wtedy powinny odzyskać swoją sprężystość i nadawać się do ponownego użycia.
  • Tortillę przygotowaną samodzielnie w domu możemy zamrozić – wystarczy owinąć placki szczelnie folią i włożyć do zamrażalnika.

 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Domowa tortilla – chipsy

Domowe chipsy z tortilli to zdrowsza alternatywa dla tych tradycyjnych. Możemy je bez obaw podać dzieciom lub zaserwować gościom jako przekąskę na imprezę. To również dobry sposób na wykorzystanie placków, które przygotowaliśmy w nadprogramowej liczbie. Na samym początku należy podzielić placek na ok. 16 równych części (trójkącików), następnie należy roztopić ok. 50g masła i wymieszać z ulubionymi przyprawami (z domową tortillą świetnie komponują się zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra oraz czosnek).


Opcjonalnie można dodać również parmezan. W dalszej kolejności – obtaczamy uprzednio pokrojone kawałki tortilli, umieszczamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni Celsjusza na ok. 13 minut. Domowe chipsy z tortilli przypominają nieco nachosy – są twarde i chrupiące. Najlepiej smakują podawane z salsą meksykańską.


Domowa tortilla – farsz

W Polsce największą popularnością cieszy się domowa tortilla z kurczakiem. Przepis na to danie jest prosty. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni do miękkości, do mięsa dodajemy sól do smaku i ulubione przyprawy – sprawdzą się wszelkie ziołowe lub pikantne, np. chili, pieprz czarny, pieprz kajeński. Smak podkreśli też czosnek, świeżo wyciśnięty lub granulowany. W wersji orientalnej można dodać curry w proszku lub pastę. Mięso można usmażyć również z pesto, zielonym lub czerwonym, będzie miało ono intensywny smak.


Do domowej tortilli z kurczakiem pasują różne warzywa, można dodać wcześniej uduszone pieczarki i cebulę lub świeży pomidor, paprykę i sałatę. A wersji inspirowanej Meksykiem będą to kukurydza, fasola czerwona i pomidory. Dodatkowo można podkreślić smak dodatkiem sera żółtego, dobrze pasuje tu np. cheddar. Całość zawijamy i podpiekamy w piekarniku, maksymalnie przez 10 minut, inaczej ciasto będzie suche i trudno będzie zjeść danie.


W wersji wegetariańskiej po prostu pomijamy składnik mięsny – za to możemy dodać fetę lub tofu. W wersji wegańskiej wszystkie składniki pochodzenia zwierzęcego, w tym ser żółty, który możemy zastąpić roślinnym odpowiednikiem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne