4.41 (170)
Masa makowa to nic innego jak zmielony mak wcześniej namoczony w mleku, z dodatkiem cukru, miodu i dużej ilości bakalii. Przygotowana w domu jest o wiele zdrowsza, sami kontrolujemy proporcje składników, mamy też wpływ na poziom słodkości. Można zrobić ją z wyprzedzeniem i przechować na święta. To baza do klusek z makiem, makówek, wszelakich makowców i oczywiście kutii. Domowa masa makowa jest o niebo lepsza od tej ze sklepu.
mak 250 g
masło 50 g
cukier 100 g
miód 50 g
orzechy włoskie 50 g
skórka pomarańczowa 50 g
suszone morele 50 g
ekstrakt migdałowy 10 ml
skórka pomarańczowa 0.5 szt.
cynamon 2 g
sok z cytryny 1 szt.
Gotowanie maku: wsypujemy go do garnka o grubym dnia, zalewamy mlekiem (lub gorącą wodą), kilka centymetrów ponad poziom ziarenek. Doprowadzamy do wrzenia i trzymamy na małym ogniu przez 25 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
wero.ugc
Mielenie: ugotowany mak przecedzamy przez sitko z bardzo drobnymi otworami. Odstawiamy do przestudzenia. A potem mielimy go 2 razy, a najlepiej 3.
wero.ugc
Pozostałe składniki: w czystym garnku roztapiamy masło, z dodatkiem miodu (najlepiej płynnego) i cukru (może być trzcinowy lub zamiennik, np. erytrytol). Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Wyciskamy sok z cytryny, odstawiamy na później.
wero.ugc
Bakalie: rodzynki drobno siekamy, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki (włoskie można zamienić na inne). Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową (najlepsza jest domowa). Morele (lub śliwki) kroimy w kosteczkę. Wszystkie dodajemy do masła z miodem, podgrzewamy przez chwilę razem (ok. 3 minuty).
wero.ugc
Masa makowa: bakalie zdejmujemy z ognia, dodajemy do nich zmielony mak, ekstrakty: migdałowy lub pomarańczowy, zamiast nich możemy użyć 30 ml likieru pomarańczowego i 30 ml migdałowego. Wlewamy też sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Masa powinna być wilgotna, jeśli jest zbyt sucha, to dolewamy więcej soku z cytryny (lub likieru, jeśli był używany). Przekładamy do miseczki - masa makowa jest gotowa.
wero.ugc
Porady
- Do mielenia maku przyda nam się robot kuchenny, malakser lub maszynka do mielenia. Należy mielić go aż do uzyskania jednolitej konsystencji masy makowej. Zazwyczaj wystarczy powtórzyć czynność trzykrotnie.
- Masę makową można przygotować na zapas. Produkt ten znakomicie reaguje na mrożenie, dzięki czemu można go bez obaw przechowywać w zamrażarce w specjalnych foliowych woreczkach. Bardzo ułatwi nam to pracę, np. w okresie przedświątecznym.
- Masę makową możemy też przechowywać w chłodnym miejscu (w lodówce) przez 7 dni. Najważniejsze, żeby znajdowała się w czystym naczyniu, najlepiej szklanym. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty, żeby nie przeszedł zapachami innych produktów znajdujących się w lodówce.
- Masę makową można zrobić również białego maku, będzie idealna do rogali świętomarcińskich.
Masa makowa to w rzeczywistości nic innego jak zmielony i ugotowany wcześniej mak, wzbogacony o miód lub cukier, masło i bakalie. Najczęściej wykorzystuje się ją do ciast:
Tradycyjnie masę stosuje się do przygotowania na jej bazie staropolskiej kutii wigilijnej. Ciekawą propozycją są z pewnością pierogi z makiem i kluski z makiem. Przeznaczenie takiej masy może być nawet jeszcze szersze, w zależności od indywidualnych preferencji kulinarnych.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.
Rabat 20% na cały asortyment, dostępne w salonach stacjonarnych oraz na www.wojas.pl. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w salonach i na stronie.
Rabat 20% na cały asortyment z wyłączeniem kolekcji Sablewska x Gabriella. Oferta dostępna na gabriella.pl. Nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.
Najniższa cena produktu ze zdjęcia 30 dni przed obniżką - 16,90 zł.
Cena po zastosowaniu rabatu - 13,52 zł.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.