4.52 (200)
Przyprawa do piernika to mieszanka korzennych aromatów i smaków, niezbędnych w zimowej kuchni. Jej głównym składnikiem jest cynamon, który odpowiada za piękny zapach wypieków. Można stosować ją również do grzańca, domowych trunków, zimowej herbaty, serników, ciast i muffinek. Pasuje także do indyjskich potraw, dań mięsnych (ale w niewielkiej ilości), warzywnych i świątecznych śledzi. Domowa przyprawa do piernika jest niezwykle wydajna, zdrowa i rozgrzewająca, a do tego w robi się ją niezwykle łatwo.
cynamon 40 g
imbir 15 g
kardamon 10 g
goździki 10 g
gałka muszkatołowa 10 g
ziele angielskie 5 g
anyż 5 g
pieprz 5 g
kolendra 5 g
Przygotowanie przypraw: cynamon wsypujemy do miseczki - w przypadku kory, trzeba ją połamać na mniejsze kawałki i rozgnieść na pył w moździerzu. Dosypujemy imbir, bezpośrednio do pojemnika ścieramy gałkę muszkatołową (na małej tarce, jak do twardego sera typu parmezan). Dodajemy też pieprz czarny, może być już zmielony lub w całości - do rozgniecenia w moździerzu lub po prostu świeżo zmielony z młynka. Sugerowana ilość pieprzu, 5 g, odnosi się do ziaren - sypiemy go do smaku, nie wszyscy lubią pikantne przyprawy. Całość mieszamy.
wero.ugc
Rozgniatanie: kardamon łuskamy i przekładamy do moździerza, dokładamy goździki, ziarna kolendry i ziele angielskie. Przyprawy rozcieramy, aż powstanie proszek.
wero.ugc
Mieszanie przypraw: do pojemnika wsypujemy wszystkie składniki – cynamon, mielony imbir, goździki, anyż, kardamon, gałkę, ziele angielskie i pieprz. Dokładnie mieszamy. Proporcje poszczególnych przypraw można zmieniać lub pominąć te, których absolutnie nie jesteśmy w stanie zjeść. Jednak za smak w głównej mierze odpowiada cynamon i to jego powinno być najwięcej. Możliwe jest też dosypanie 5 g cukru.
wero.ugc
Przechowywanie: gotową przyprawę do piernika zamykamy w szczelnym słoiczku i stawiamy w suchym miejscu.
wero.ugc
Porady
- Jeśli nie mamy moździerza przyda się młynek, za pomocą którego szybko i bez wysiłku przygotujemy wszystkie składniki przyprawy do piernika. Sprawdzi się też młynek do mielenia kawy lub blender ze specjalną nakładką rozdrabniającą.
- Domową przyprawę do piernika można zrobić również z cukrem, najlepszy będzie wanilinowy. Jeśli zależy nam na słodkim posmaku, ale nie chcemy lub nie możemy używać cukru, to z powodzeniem sprawdzi się również ksylitol lub erytrol.
Przyprawa do piernika jest obowiązkowym składnikiem wielu świątecznych wypieków. Pierniki w różnych formach, od piernika dojrzewającego, przez małe pierniczki, po kruche ciastka korzenne, pojawiają się na większości polskich stołów w Boże Narodzenie. Za smak wigilijnych ciast odpowiada dobrej jakości przyprawa korzenna. Pewność, że taką właśnie mamy, zyskamy jedynie, przygotowując ją samodzielnie. Dlaczego?
Przyprawa ta kojarzy się nam przede wszystkim z piernikami. Jednak warto pamiętać, że jest to wyjątkowo aromatyczna mieszanka korzenna, charakteryzująca się dobrym składem. Ma właściwości rozgrzewające, wpływa też na lepsze trawienie. Całorocznie stosowana jest w kuchni indyjskiej, np. do dobrze znanego nam curry. Spotkamy ją również w kuchni marokańskiej. W Polsce cieszy się największą popularnością w okresie jesienno–zimowym, zwłaszcza świątecznym. Najbardziej oczywistym sposobem użycia są oczywiście wszelkiego rodzaju pierniki. Jednak możliwości jest więcej: