Dla ilu osób gotujesz?

11 kolekcji przepisów

37615 przepisów

Dla ilu osób zwykle gotujecie? Najłatwiej przygotowywać jedzenie dla parzystej liczby osób. Podział na dwoje, czworo, sześcioro czy ośmioro nie jest trudny. Z trójką, piątką czy siódemką osób sprawa nieco się komplikuje, ale w gruncie rzeczy to po prostu kwestia wprawy.

W naszej galerii znajdziecie bardzo różne przepisy, dostosowane zarówno do jedzenia w pojedynkę, jak i w parze czy biesiadowania w większej grupie. Warto zwracać uwagę na ilość kupowanych składników i odpowiednią liczbę porcji - w końcu nikt nie lubi ani nie chce niepotrzebnie marnować jedzenia!

Dla ilu osób dziś gotujemy?

Artykuły powiązane

Kasia Błażejewska-Stuhr
08.08.2020

Kobiety bez diety: Kasia Błażejewska-Stuhr poleca swój przepis

"Kobiety bez diety" to tytuł książki i nazwa fundacji, w której dietetyczki i psychodietetyczki mówią wprost o złudnym działaniu diet-cud, pędzie za mniejszym rozmiarem i przekonują, że odpowiedni jadłospis to styl życia, a nie czasowa moda czy trend. Takie podejście daje przyjemność z gotowania! Swoim przepisem z okazji premiery książki "Kobiety bez diety" poleca dietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Zróbcie kwiaty cukinii faszerowane kozim serem w cieście naleśnikowym.

Daria Gradziuk
06.08.2020

Kobiety bez diety: Daria Gradziuk poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety udowadniają, że "diety" to tylko hasło, a rygorystyczne podporządkowanie reżimowi dietetycznemu nie musi wyjść nam na zdrowie. W książce "Kobiety bez diety" 6 wyjątkowych dietetyczek i psychodietetyczek rozmawia o swoich obserwacjach na temat jadłospisu Polaków, diet-cud i podejścia do jedzenia. To niestandardowy poradnik, lektura obowiązkowa, aby poznać m.in. zasady jedzenia intuicyjnego.

Hanna Stolińska
04.08.2020

Kobiety bez diety: Hania Stolińska poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety - to tytuł książki, wyjątkowego zapisu rozmów dietetyczek, ekspertek ds. żywienia i psychodietetyczek. Hanna Stolińska, dietetyk, z okazji premiery książki poleca specjalnie dla nas swoje ulubione przepisy - na owsiankę, ciasteczka i placki z piekarnika.

Produkty bio, eko czy organic?
29.07.2020

Produkty eko, bio czy organiczne - czyli jak żyć?

Życie to sztuka wyborów… to też masa innych „sztuk”, ale właśnie o małych wyborach chcemy tutaj porozmawiać. W końcu to od wybieranych przez nas produktów może zależeć nie tylko nasze zdrowie, samopoczucie, ale też kondycja środowiska, a może nawet kierunek rozwoju przemysłu spożywczego (przynajmniej chciałoby się w to wierzyć). Produkty eko, bio czy organiczne - sprawdźcie!

Przepis na izotonik
10.07.2020

Przepis na domowy izotonik z miodem. Dziecinnie prosty!

Przepis na domowy izotonik? Staś, rezolutny 10-latek i współautor książki "Staś na tropie. Jak prawie zostałem piłkarzem", specjalnie dla nas przygotował przepis na dziecinnie prosty domowy izotonik. Napój idealny na lato i przy aktywnościach fizycznych! Sprawdźcie, jakie składniki przygotować, które gadżety się przydadzą i co warto mieć na szczęście!

Szef Tomek Karolak i szef Robert Sowa
03.07.2020

Chef kuchni to nie zawód, to styl życia. Kwestionariusz kulinarny Tomek Karolak

W naszym cyklu kulinarnym "Człowiek od kuchni" Tomek Karolak, chef de cuisine w N31 Restaurant by Robert Sowa, odpowiada na nasze pytania o kulinarne inspiracje, smaki dzieciństwa i metodę przygotowywania potraw, którą najbardziej lubi. Uchyla też rąbka tajemnicy, co pojawi się w menu na wakacje 2020 w N31.

Pani Gadżet
26.06.2020

Gadżety do kuchni - jakie wybrać? Podpowiada Pani Gadżet!

Każdy z nas ma ulubione gadżety do kuchni. Urządzamy przestrzeń kuchni tak, jak żyjemy. Z jednej strony więc nasza kuchnia może być minimalistyczna i pozbawiona dużej ilości sprzętów, z drugiej zaś, zwłaszcza jeśli sporo gotujemy, trudno będzie nam obejść się bez „pomocników”. Specjalistkę od gadżetów, Panią Gadżet, czyli Annę Nowak-Ibisz zapytaliśmy o to, bez czego nie można obejść się w kuchni.

Dieta fleksitariańska
06.05.2020

Fleksitarianizm w praktyce, czyli na czym polega flexitarianizm

Flexitarianizm (połączenie dwóch słów: „elastyczny” i „wegetariański”) jest z jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Nie ma w niej reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. To elastyczne podejście do żywienia stawia na pierwszym miejscu warzywa oraz owoce i pozwala na spożywanie mięsa w mniejszych ilościach, ale lepszej jakości. Główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników, zachęca ona również do eliminowania żywności przetworzonej. Prosto z książki Kingi Paruzel "Flexitarianizm" podpowiadamy najważniejsze zasady i... sprawdzony przepis.

Lekko na wiosnę
28.04.2020

8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę

Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!