dla 4 osób

12517 przepisów

Przepisy w kolekcji dla 4 osób

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni jest pyszna i rozgrzewająca. Idealna na zimowe wieczory, bo niezbyt mocna. Podobnie, jak nalewka z aronii gotowana będzie dobrym domowym trunkiem po ciężkim obiedzie. Smaczku i aromatu dodają właśnie liście wiśni z mojego sadu - schyłek lata to ostatni dzwonek, żeby je zerwać, a warto bo nalewka z aronii z liśćmi wiśni to babciny sposób na różne przypadki. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, jak zrobić nalewkę z aronii z dodatkiem liści wiśni - nie za mocną, a smakowitą.

Julita

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 130 min.
Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa to przebój na śniadanie. Nie ma powodu do paniki; nie będzie trudno, jeśli drożdże są świeże, właściwie w ogóle się przy cieście na chałkę nie napracujemy. Chałka drożdżowa ze świeżych drożdży zawsze urośnie i nie trzeba się przejmować, że jest tak wrażliwa, jak mówią. Zapleciona, z odrobiną chrupiącego cukru trzcinowego na wierzchu - ta chałka drożdżowa jest słodka, mleczna i po prostu pyszna sama w sobie! Sprawdźcie, jak dobrać proporcję na chałkę ze świeżych drożdży i jak zapleść chałkę.

mojegotowanie

Chałka drożdżowa - słodka i mleczna

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 20 min.
Grillowana cykoria - pomysł na grillowane warzywa

Grillowana cykoria, jak inne grillowane warzywa, to idealna propozycja dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. W opcji 100% roślinnej polecamy bazowy przepis - wystarczy tylko pięć składników. Cykoria grillowana w opcji wegetariańskiej będzie z sosem serowym na bazie koziego twarożku - pysznie zapiecze się pod wpływem temperatury. Grillowana cykoria, podobne jak inne grillowane warzywa, uda się zarówno na grillu tradycyjnym, jak i na patelni grillowej.

mojegotowanie

Grillowana cykoria - przepis na grillowane warzywa

Artykuły powiązane

bawarchi-sg
21.06.2020

Kuchnia indyjska, nepalskie specjały - debiut Bawarchi na Restaurant Week!

Festiwal Restaurant Week to wyśmienita okazja do odkrywania nowych smaków i ciekawych miejscówek na kulinarnej mapie polskich miast. Po lockdownie festiwal wraca z hasłami #WiwatGoście, a także #WiwiatDebiut witając nowe lokale, które zapraszają na specjalne festiwalowe menu. Odwiedzamy Bawarchi na warszawskim Muranowie, gdzie króluje kuchnia indyjska i nepalska, z tajskimi akcentami. Za sterami lokalu szef kuchni Prakash Tiwari, który mimo maseczki ze względów bezpieczeństwa obsługi i gości, obdarza nas radością i zaprasza na prawdziwą ucztę.