Dania dietetyczne

5235 przepisów

Dania dietetyczne są podstawą zdrowego żywienia. Poprzez wykluczenie niektórych składników, potrawy dietetyczne wspomagają odchudzanie i wpływają pozytywnie na stan zdrowia. Lekkie posiłki pomagają wspierać również układ trawienny, leczyć zaparcia i wzdęcia oraz skutecznie zapobiegają otyłości.

W naszej galerii znajdziecie mnóstwo świetnych pomysłów na dania dietetyczne!

Przepisy na dania dietetyczne

Dania dietetyczne - gotowanie

Słowo „dieta” pochodzi z greki i oznacza dosłownie „styl życia”. W języku polskim dietą określa się sposób odżywiania, a potocznie (choć nieprawidłowo) – spożywanie potraw, które powodują utratę wagi. Tymczasem w nauce o żywieniu rozróżnia się 4 rodzaje diet:

  • zwyczajową (naturalną), która określa sposób odżywiania powszechny w danej społeczności. Medycyna ten rodzaj diety definiuje jako dietę podstawową,
  • alternatywną – świadomie przyjęty inny niż naturalny sposób odżywiania, który ma na celu rezygnację z pewnych pokarmów (np. wegetarianizm) czy metod ich przygotowania (np. witarianizm). Diety eliminacyjne również zalicza się do alternatywnych,
  • terapeutyczną – odżywianie, w którym z przyczyn zdrowotnych ograniczono składniki energetyczne i substancje odżywcze. Są to diety niezbilansowane w stosunku do potrzeb organizmu zdrowego, lecz ich okresowe stosowanie ma uzasadnienie terapeutyczne. W medycynie tego rodzaju diety nazywa się leczniczymi.
  • doświadczalną – pożywienie wykorzystywane w badaniach związanych z żywieniem. Diety doświadczalne mogą być prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych i ludziach.

Największe zainteresowanie większości osób wzbudzają diety alternatywne, których celem jest wyeliminowanie z pożywienia nadmiaru węglowodanów oraz tłuszczów zwierzęcych. Potrawy dietetyczne przygotowane w oparciu o ich zasady mają do spełnienia kilka zadań. Po pierwsze powinny być niskotłuszczowe i ubogie w węglowodany, a tym samym nie dostarczać organizmowi tzw. pustych kalorii, które są przyczyną wielu chorób oraz nadwagi i otyłości. Powinny jednak zapewniać odpowiednią ilość substancji odżywczych oraz składników mineralnych i witamin, po to, żeby zapewnić organizmowi prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie.

Powszechnie dostępne przepisy dietetyczne pozwalają nie tylko na sporządzenie dań o niskiej zawartości tłuszczów i węglowodanów a zarazem odżywczych, ale również wizualnie atrakcyjnych, co jest ważne zwłaszcza w przypadku potraw ubogich w tłuszcz, który jest nośnikiem smaku.

Dania dietetyczne, czyli jakie?

Dania dietetyczne pozbawione są składników uznawanych za tuczące i dostarczające organizmowi "pustych kalorii". Zawierają za to dużo chudego mięsa, ryb (dietetyczny karp jest przykładem na to, że nawet tłuste ryby przyrządzone w odpowiedni sposób są niskokaloryczne), warzyw i owoców, a także tłuszczów roślinnych, niezbędnych ze względu na rozpuszczalność niektórych witamin właśnie w tłuszczu, którego pozbawione jest dietetyczne jedzenie.

Dieta niskokaloryczna nie jest wymagająca. Odpowiednio dobrana dieta, unikanie słodyczy oraz słonych przekąsek i regularne spożywanie posiłków to pierwszy krok do zdrowego stylu odżywiania. Następny stanowią smaczne potrawy niskokaloryczne oraz lekkie dania przygotowane w oparciu o zbilansowaną dietę.

Wiele osób, które chętnie stosowałyby zasady zdrowego odżywiania ubogiego w tłuszcze zwierzęce i węglowodany, obawia się, że przygotowanie posiłków będzie czasochłonne i wymaga dużego nakładu pracy. Nie jest to prawdą – dietetyczne danie jednogarnkowe na bazie mięsa z kurczaka oraz warzyw przygotować można dosłownie w pół godziny, podobnie zresztą jak różnorodne sałatki dietetyczne. Istotą potraw dietetycznych jest ich urozmaicony skład pozbawiony dużej ilości tłuszczów i węglowodanów, a nie czasochłonność czy trudność obróbki.

Triki, które pomogą ze zwykłych potraw zrobić dietetyczne. Polska kuchnia jest smaczna, ale ciężkostrawna, bogata w zawiesiste sosy, śmietany i ociekające tłuszczem mięsa oraz mączne zasmażki i zaklepanki. Większość tradycyjnych potraw można jednak uczynić w prosty sposób bardziej fit. Jedzenie będzie wtedy nadal smaczne, a jednak dużo mniej kaloryczne. Sposoby na „odchudzenie” sutych posiłków to:

  • smażenie bez tłuszczu lub na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnego (przy dobrej patelni wystarczy dosłownie jedna łyżeczka),
  • pieczenie i duszenie zamiast smażenia,
  • dodawanie do potraw dużej ilości warzyw,
  • używanie ziół i przypraw,
  • wybieranie drobiu, ryb i wołowiny zamiast wieprzowiny,
  • używanie produktów chudych zamiast pełnotłustych,
  • rozcieńczanie soków oraz wina.

Dania dietetyczne - desery

Dość często, zwłaszcza w pierwszym etapie zmiany żywienia, najbardziej dokuczliwy jest brak słodyczy. Na szczęście nie trzeba z nich rezygnować całkowicie. Wystarczy zamienić obfitujące w cukier i tłuszcz palmowy gotowe ciasteczka deserowe na przygotowane w domu dietetyczne ciasteczka owsiane z dodatkiem bakalii.

Z kolei fani czekolady wymienią klasyczne brownie na dietetyczne ciasteczka czekoladowe, a amatorzy deserów owocowych zastąpią wysokokaloryczną bitą śmietanę – równie białym i świetnie komponującym się zarówno ze świeżymi, jak i mrożonymi owocami – serkiem homogenizowanym. Niskokaloryczna może być nawet beza, jeżeli do ich pieczenia użyjemy stewii albo ksylitolu zamiast białego cukru.

Artykuły powiązane

Młody jęczmnień - uzupełnienie wegańskiej diety
25.05.2020

Młody jęczmień – uzupełnienie wegańskiej diety

Młody jęczmień to idealne uzupełnienie wegańskiej diety. Dzięki dodawaniu proszku z jęczmienia do wegańskich i wegetariańskich potraw uzupełniamy ważne składniki pokarmowe. Młody jęczmień to składnik pozwalający zachować zdrowie i urodę na dłużej. Podpowiadamy, jakie właściwości ma młody jęczmień i z czym go łączyć.

Agata Ziemnicka
24.05.2020

Agata Ziemnicka: Dążę do prostoty

Agata Ziemnicka, dietetyczka i psycholożka. Uważa, że „zwyczajna” żywność może być też pokarmem dla duszy. Sama zaczyna dzień od soku. – To znak dla organizmu: „widzę cię i dbam o ciebie” – przekonuje. W wywiadzie dla magazynu "Moje Gotowanie" opowiedziała Dorocie Filipkowskiej  nie tylko o sokach i koktajlach z książki "Soki i koktajle w minutę".

Lekko na wiosnę
28.04.2020

8 powodów, dlaczego warto kupić wydanie specjalne Moje Gotowanie Lekko na wiosnę

Dieta na wiosnę to m.in. lekkie propozycje na śniadania, obiad czy kolację. Lekkie przekąski z sezonowych składników też powinny znaleźć się w naszym jadłospisie. Dużo propozycji na proste dania znajdziecie w nowym wydaniu specjalnym Moje Gotowanie Lekko na wiosnę. Oto 8 smakowitych powodów, dlaczego warto mieć swój egzemplarz!

Zdrowe śniadanie
31.03.2020

Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby

O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.

Jedzenie na zapas w domu
14.03.2020

Zapasy jedzenia w domu? Jagna Niedzielska: zaplanujmy zakupy!

Zapasy jedzenia w domu to coś, co z jednej strony może zapewnić nam idealny plan posiłków dla całej rodziny, ale z drugiej - łatwo może zaprowadzić nas do zmarnowania jedzenia, a tym samym straty pieniędzy. Jagna Niedzielska podpowiedziała, jak zabrać się za zakupy, jeśli chcemy zrobić przemyślane zapasy jedzenia w domu. Prowadząca program "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" podpowiedziała, które produkty faktycznie mogą być przechowywane w dłużej, a w dodatku będą zdrowym uzupełnieniem codziennego jadłospisu - nawet w trudniejszej sytuacji społecznej.

Owoce
24.02.2020

10-dniowa dieta owocowo-warzywna Mai Błaszczyszyn

Podstawą kuracji oczyszczającej, opracowanej przez Maję Błaszczyszyn, cenionego w Polsce dietetyka i bioterapeutę, są owoce i warzywa jedzone na surowo. Obfitują one w łatwo przyswajalne substancje (witaminy, składniki mineralne, "dobre" tłuszcze, węglowodany i białko). Przede wszystkim są jednak świetnym źródłem błonnika, który nie tylko oczyszcza, ale również zapobiega uczuciu głodu.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

treningu-slider
06.01.2020

Co jeść po treningu? Sprawdź konkretne przepisy

Twój treningowy wysiłek potrzebuje uzupełnienia w formie odpowiedniego posiłku. Właściwie skomponowane danie po aktywności fizycznej pozwoli zregenerować organizm, korzystnie wpłynie na metabolizm i mięśnie. Co jeść po treningu dla zdrowia i pięknego wyglądu?

przejedzenie-slider
04.01.2020

5 skutecznych sposobów na przejedzenie

Po rodzinnych spotkaniach z okazji świąt lub jubileuszy, podczas których stół zastawiony jest pysznymi daniami, żołądek bywa przeciążony. Nadprogramowy kawałek serniczka lub dokładka obiadu sprawia, że czujemy się gorzej. Na szczęście są skuteczne sposoby na przejedzenie, które ułatwią ten intensywny kulinarnie czas.

Okinawa - dieta stulatków
20.10.2019

Dieta stulatków istnieje. Fragment książki "Happy Food 2.0. Co jeść, by szczęśliwie żyć"

Szczęśliwe życie zagwarantuje m.in. odpowiednia dieta. Wiedzą o tym mieszkańcy pewnych rejonów Ziemi. Jak przekonują autorzy książki "Happy Food 2.0. Co jeść, by szczęśliwie żyć": "Tradycyjne znaczenie posiłków wciąż da się zaobserwować w tzw. niebieskich strefach – geograficznie ograniczonym obszarze, gdzie szanse na dożycie stu lat są największe na świecie".