Przepisy kulinarne
Sobota, 26 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44005
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Wenus z puszystą masą serową

Wenus z puszystą masą serową
Dodane przez:
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -6 jajek
  • -1 szklanka cukru
  • -1 szklanka mąki pszennej
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA:
  • -2 galaretki cytrynowe
  • -25 dag białego sera
  • -1/2 litra śmietany 30%
  • -2 łyżki cukru pudru
  • POSYPKA KOKOSOWA:
  • -10 dag wiórków kokosowych
  • -2 łyżki cukru
  • -2 łyżki masła
  • PONADTO:
  • -dżem brzoskwiniowy

Pyszne ciasto z masą serową. Proste do przygotowania.

Etapy przygotowania

Ubić białka na sztywna masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i jeszcze ubijać. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170-180 C. Następnie biszkopt ostudzić i podzielić na 2 części.

Dwie galaretki cytrynowe rozpuść w 2 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę dodać do zmielonego białego sera i wymieszać. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, a następnie dodawać do niej masę serową dalej miksując.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę serową i przykryć ją drugą częścią biszkoptu.

Wiórki kokosowe, cukier i masło przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu ciągle mieszając, aż wiórki kokosowe się zrumienią. Następnie ostudzić.

Wierzch biszkoptu posmarować dżemem brzoskwiniowym i posypać posypką kokosową.
Gotowe ciast schłodzić w lodówce.  


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
219

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194