Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 1 Września 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44157
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tradycyjna szarlotka z pianką

Tradycyjna szarlotka z pianką sylwgor
Dodane przez:
Czas przygotowania: 70 minut

Składniki

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Pianka
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru
  • kisiel (smak dowolny)
  • ew. 1-2 łyżki wiórków kokosowych
  • Dodatkowo
  • 6-7 dużych winnych jabłek
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder

Plusem tego przepisu jest to, że nie trzeba prażyć jabłek - wystarczy kilka zetrzeć

Etapy przygotowania

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki. Resztą ciasta wylepiamy natłuszczoną blachę, posypujemy cienko mąką.

2. Na wierzch ciasta układamy obrane i starte jabłka.

3. Przygotowujemy piankę: z białek ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i kisiel. Pianę wykładamy na jabłka.

4. Wierzch posypujemy startym ciastem wyjętym z zamrażarki.

5. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

RADA: Do pianki możemy dodać wiórki kokosowe. Powstanie pyszna beza.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
04.9.2010

właśnie dzisiaj wraz z mężem i moją 6-letnią bratanicą EKSPERYMENTALNIE zrobiliśmy to ciacho wyszło przepychotne :) - doprawdy polecam

 
18.8.2010

Jaka ma być wielkość blaszki?pozdrawiam!!!

 
12.7.2010

Znane, proste i dobre ciasto.





REKLAMA

Sonda

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
55

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
52

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
204