Przepisy kulinarne
Czwartek, 2 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44200
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tort z kremem słonecznikowym

Tort z kremem słonecznikowym afrodyta
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Ilość porcji: 12

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 jajka - oddzielić białko od zółtka
  • 125 gr cukru
  • 125 gr mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem słonecznikowy:
  • 30 deko słonecznika
  • 180 gr margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 1 kostka masła
  • Krem puszek:
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżeczki żelantyny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śnieżka

Słodka pokusa:)

Etapy przygotowania

Przygotować tort - ciasto: białko ubić z szczyptą solą na sztywną masę.Dodać cukier i ubijać dalej. Wylączyć mikser i dalej ubijać ręcznie. Dodawać po jednym zółtku, mieszać. Proszek wymieszać z mąką i dodawać warstwami do masy.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temp. 150 stC ok. 35 minut.

Przygotować krem słonecznikowy:

Margarynę, cukier waniliowy i cukier puder i mleko ugotować, wsypać słonecznik. Tą masę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec w temp. 180stC, nie spalić! Wystudzić, pokruszyć i odstawić najlepiej na noc do ostudzenia.

Mleko słodzone w puszce ugotować na karmel (ok 3 godz) wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła, dodać karmel i słonecznik. Dać na biszkopt.

Krem puszek:

Żelantynę rozpuścić w 5 łyżkach wody. Ogrzać, ale nie ugotować. Zmiksować z śnieżką i dodać smietanę, dalej miksować. Tą masę wlać na ciasto.

Włożyć do lodówki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2942

annimka

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
1

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
209

Ilosc dodanych przepisow:
406