Przepisy kulinarne
Czwartek, 23 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44223
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki

  • Ciasto
  • 1)niepełna szklanka mąki pszennej
  • 2)około 6 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3)niepełna szklanka cukru pudru
  • 4)3,5 płaskich łyżek cukru kryształu
  • 5)4 jajka
  • 6)6 płaskich łyżeczek proszku do pieczenia
  • 7)5 płaskich łyżek soku z cytryny (3 cytryny)
  • 8)1 łyżeczka od herbaty zapachu waniliowego
  • Krem truskawkowy do tortu.
  • 1)3 torebki kremu waniliowego do tortu dr. „Oetkera”
  • 2)2,5 szklanki musu truskawkowego
  • 3)1,5 łyżki soku z cytryny.
  • 4)250g masła miękkiego
  • 5)50g.margaryny twardej
  • 5)niepełna szklanka cukru pudru
  • 6)2,5 łyżki spirytusu

W ocenie przyjaciół pyszny tort.

Etapy przygotowania

Sporządzenie ciasta:
1)Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, żółtka ucieramy z cukrem kryształem. Łączymy powyższe składniki i  dodajemy zapach oraz sok z cytryny i miksujemy.
2)Ubijamy pianę z ochłodzonych białek i delikatnie mieszamy z ciastem.
3)wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm. posmarowanej masłem i opudrowanej bułką tartą i pieczemy przez około 40 minut w temp. około 160 ºC.
Poncz:
Bierzemy szklanka wrzącej wody zaparzamy w niej czarną herbatę Express dodajemy 7,5 łyżki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, kilka kropli esencji waniliowej i 1 czubatą łyżkę spirytusu.
Sporządzenie kremu
1)Truskawki myjemy i obieramy z szypułek.
2)miksujemy około 3/4 kg truskawek (2,5 szklanki musu), a resztę truskawek odkładamy do dekoracji.
3)„Krem waniliowy dr. Oetkera” rozprowadzamy w musie truskawkowym, dodajemy sok z cytryny, spirytus i miksujemy, masło miękkie oraz margarynę twardą ucieramy z cukrem pudrem, oba kremy łączymy.

Uwaga! Do wytworzenia kremu nie stosować tylko masła miękkiego, lub tylko masła roślinnego w kostce, ponieważ wtedy krem bardzo łatwo rozpuszcza się w temperaturze pokojowej; Do  wytworzenia kremu dobrze jest wykorzystać masło miękkie oraz margarynę twardą w podanych wyżej proporcjach
Można wykorzystać tylko margarynę twarda, ale wtedy krem będzie zbyt sztywny.

4)Schładzamy krem 4 godziny.
5)Tort przecinamy ostrym nożem na 3 blaty i na każdym blacie tortu nasączonym ponczem rozsmarowujemy krem(około 8 czubatych łyżek).
6)Ozdabiamy boki tortu kremem i wiórkami z czekolady białej,
a „koronę” tortu różyczkami z kremu przy pomocy szprycy.
7)Na różyczkach układamy truskawki.  
8)Do dekoracji tortu można też wykorzystać „Krem śmietankowy dr. Oetkera” w torebkach lub krem z bitej śmietany.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
09.12.2009

Dodaj zdjęcie tortu.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210