Przepisy kulinarne
Piątek, 28 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44355
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Tort "Kubuś Puchatek"

Tort "Kubuś Puchatek"     Ula80
Dodane przez:
Czas przygotowania: 5 godzin
Czas pieczenia: 45 minut

Składniki

  • Biszkopt;
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 0,5 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 l śmietany 36%
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 4 śmietan-fixy
  • Do ozdoby:
  • 350 g cukru pudru
  • 50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 35 ml wody
  • olejek migdałowy
  • Truskawki mrożone,
  • 1 szkl wody
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 cytryna,
  • kwasek cytrynowy
  • Kostka margaryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • barwniki

Ten tort zrobiłam na 1 urodziny mojego synka Benia

Etapy przygotowania

Żółtka ubijamy na puszystą masę.Dodajemy cukier i mieszamy az sie
rozpuści.Nastepnie dosypujemy mąki rozmieszane z proszkiem do pieczenia i
dodajemy wodęDo gotowej masy dodajemy ubite na sztywno białko i
delikatnie mieszamy wszystko łżka i wylewamy na natłuszczona
blachę.Pieczemy ok 30-45 min w zależności od piekarnika w temp.180 C

Ostudzone ciasto przekrajamy na 3 placki.

W garnku gotujemy 1 szkl wody z pół szkl cukru.Gdy syrop sie zagotuje
wkrajamy połowę cytryny i odstawiamy pod przykryciem do
wystudzenia.Nastepnie dodajemy odrobinę kwasku cytrynowaego by lekko
zakwasicć poncz.

Lekko schłodzona smietane krótko ubijamy mikserem po czym dodajemy do
niej cukier puder wymieszany  z śmietan-fixem.Ubijamy  na puszysty krem.

Placek biszkoptu nasaczamu ponczem, smarujemy porcja śmietany i kładziemy
pokrojone mrożone truskawki, potem znowu odrobina smietany i następny
placek.Czynność powtarzamy.
Ostatni placek tylko nasaczamy bez śmietany.
Margarynę ucieramy z cukrem na gładka masę.I cieniutką warstwa smarujemy
boki i wierzch tortu.

Przygotowujemy masę cukrową:
Zelatynę zalac zimną wodą i odstawic do napęcznienia.
Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną ,
energicznie mieszać najlepiej samą koncówką od miksera i dodać
glukozę ( ja dodaje w proszku) , nadal mieszać. .
NIE GOTOWAC!!!!
Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .
Kiedy syrop ostygnie ( ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy
następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając
ręką.
Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.
Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować mase podsypując tą
mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.Gdy placek bedzie
odpowiednio duzy obkładamy nim tort.Z tej samej masy wykonujemy
różyczki, liscie i kubusia puchatka po uprzednim dodaniu do podzielonej
na cześci masy barwniki spozywcze.
Nastepnie całe ciasto wstawiamy do lodówki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
214

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
5

JustynaDzasta

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
18

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2960

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5