Przepisy kulinarne
Środa, 16 Kwietnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43568
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

TORT CHAŁWOWY

TORT CHAŁWOWY
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 3 godzin

Składniki

PYSZNY TORT CHAŁWOWY PANI MARII

Etapy przygotowania

CIASTO  BISZKOPTOWE – wg własnego przepisu, ponieważ wychodzę z założenia, że każda gospodyni ma swój ulubiony sposób, by upiec pyszny biszkopt;

KREM  CHAŁWOWY:
•40 dag chałwy - rozdrobnić widelcem,
•1 kostka masła – wymieszać mikserem na jednolitą masę z chałwą;

KREM  BUDYNIOWY:
•ugotować 1 budyń – 1 paczka budyniu śmietankowego + 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej + 1 szklanka cukru – w ½ l. mleka,
•zimny budyń wymieszać z 1 kostką masła (mikserem), dodać esencję śmietankową (½ buteleczki), wymieszać.

Tort przekroić dwa razy (3 placki).

Przygotować ½ l. kawy rozpuszczalnej, osłodzonej i zimnej (4 płaskie łyżeczki kawy na ½ l. wody).

Każdy placek nasączyć (polać) kawą i przekładać na przemian kremem chałwowym i budyniowym. Boki posmarować kremem, którego więcej zostanie. Udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi (wg uznania).


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

Aninka88

Ilosc dodanych przepisow:
121

marysias

Ilosc dodanych przepisow:
108

czarrna

Ilosc dodanych przepisow:
497

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2803

ewasng2

Ilosc dodanych przepisow:
235

Joanna 55

Ilosc dodanych przepisow:
1054

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
87

Dzi

Ilosc dodanych przepisow:
11

Newsletter

Kulinarne propozycje na weekend!
Podaj swój adres email. Co piątek nowa porcja kulinarnych inspiracji oraz konkurs z nagrodami!