Przepisy kulinarne
Wtorek, 31 Marca 2015. Ilość przepisów w serwisie: 44648
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Przepisy na wielkanoc

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

TORT CHAŁWOWY

TORT CHAŁWOWY
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 3 godzin

Składniki

PYSZNY TORT CHAŁWOWY PANI MARII

Etapy przygotowania

CIASTO  BISZKOPTOWE – wg własnego przepisu, ponieważ wychodzę z założenia, że każda gospodyni ma swój ulubiony sposób, by upiec pyszny biszkopt;

KREM  CHAŁWOWY:
•40 dag chałwy - rozdrobnić widelcem,
•1 kostka masła – wymieszać mikserem na jednolitą masę z chałwą;

KREM  BUDYNIOWY:
•ugotować 1 budyń – 1 paczka budyniu śmietankowego + 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej + 1 szklanka cukru – w ½ l. mleka,
•zimny budyń wymieszać z 1 kostką masła (mikserem), dodać esencję śmietankową (½ buteleczki), wymieszać.

Tort przekroić dwa razy (3 placki).

Przygotować ½ l. kawy rozpuszczalnej, osłodzonej i zimnej (4 płaskie łyżeczki kawy na ½ l. wody).

Każdy placek nasączyć (polać) kawą i przekładać na przemian kremem chałwowym i budyniowym. Boki posmarować kremem, którego więcej zostanie. Udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi (wg uznania).


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Przepisy na wielkanoc

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
3021

radobaryl

Ilosc dodanych przepisow:
1

gastrosfera1

Ilosc dodanych przepisow:
3

Vanek1

Ilosc dodanych przepisow:
114