Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43989
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

TORT CHAŁWOWY

TORT CHAŁWOWY
Dodane przez:
Czas przygotowania: 3 godzin
Czas pieczenia: 3 godzin

Składniki

PYSZNY TORT CHAŁWOWY PANI MARII

Etapy przygotowania

CIASTO  BISZKOPTOWE – wg własnego przepisu, ponieważ wychodzę z założenia, że każda gospodyni ma swój ulubiony sposób, by upiec pyszny biszkopt;

KREM  CHAŁWOWY:
•40 dag chałwy - rozdrobnić widelcem,
•1 kostka masła – wymieszać mikserem na jednolitą masę z chałwą;

KREM  BUDYNIOWY:
•ugotować 1 budyń – 1 paczka budyniu śmietankowego + 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej + 1 szklanka cukru – w ½ l. mleka,
•zimny budyń wymieszać z 1 kostką masła (mikserem), dodać esencję śmietankową (½ buteleczki), wymieszać.

Tort przekroić dwa razy (3 placki).

Przygotować ½ l. kawy rozpuszczalnej, osłodzonej i zimnej (4 płaskie łyżeczki kawy na ½ l. wody).

Każdy placek nasączyć (polać) kawą i przekładać na przemian kremem chałwowym i budyniowym. Boki posmarować kremem, którego więcej zostanie. Udekorować czekoladą, płatkami migdałowymi (wg uznania).


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194