Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

TORT AMBASADOR

TORT AMBASADOR MONIKA
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin

Składniki

  • Biszkopt:
  • 1 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jaj
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 margaryny Kasia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 7 żółtek
  • 3 szkl. mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki kakao
  • 1 gorzka czekolada
  • 10 dag. orzechów
  • 1 puszka brzoskwiń

Dużo pracy ale warto.

Etapy przygotowania

Wykonanie biszkoptu:   jaja ubić z cukrem na parze, mąkę, kisiel, proszek wymieszać widelcem z masą jajeczną.Upiec ciasto w tortownicy ok 40 min.

Wykonanie reszty tortu:   2 1/2szkl. mleka zagotować z cukrem, żółtka rozmącić w reszcie zimnego mleka, rozmieszać bydyń i wlać wszystko do mleka, cały czas mieszjąc ugotować bydyń, zdjąć z ognia i ostudzić.Masło utrzeć na puch i dodawać zimną masę, ciągle mieszjąc.masę podzielić na pół.Do jednej dodać kakao, rodzynki i pół czekolady drobno posiekanej.Do drygiej dodać sparzone orzechy i pokrojoną brzoskwinię.Biszkopt przekroić na pół nasączyć sokiem z brzoskwini.Posmarować najpierw ciemny krem potem placek potem jasny krem.Resztę czekolady zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto.Schłodzić.Tort można przybrać różnymi owocami z puszki i zalać jasną galaretką.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
07.6.2012

Ciasto jest bardzo pyszne-daje 5





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393