Przepisy kulinarne
Poniedziałek, 24 Listopada 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44340
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Szarlotka z budyniem i kruszonką
Dodane przez:
Czas przygotowania: 120 minut

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125g margaryny Kasi
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • Warstwa jabłek:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • Warstwa budyniu:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mleka
  • Kruszonka:
  • 200g mąki
  • 100g cukru
  • 100g margaryny Kasi

Pyszna szarlotka z budyniem i kruszonką

Etapy przygotowania

Ciasto zagniatamy i wykładamy nim natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Podpiekamy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dosypujemy cukier i cynamon a następnie mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Budynie gotujemy w 3,5 szklankach mleka z 3 łyżkami cukru a następnie wylewamy na jabłka. Składniki na kruszonkę rozcieramy między palcami do uzyskania niewielkich grudek i posypujemy budyń. Pieczemy około godzinę w temperaturze. 170 stopni.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
04.9.2011

Świetny jabłecznik. Daję 5.





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
196

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2958

Apetyt

Ilosc dodanych przepisow:
3

beniawojt

Ilosc dodanych przepisow:
2

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
5

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
16

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
56