Przepisy kulinarne
Wtorek, 21 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44222
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Strucla orzechowa

Strucla orzechowa sarenka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 150 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 10

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 350g mąki (z tego 50g na rozczyn) + maka do posypania stolnicy,
  • 50g miękkiego masła,
  • 50g cukru,
  • 30g świeżych drozdzy lub lyzka suszonych,
  • 2 jaja,
  • 150ml mleka,
  • kilka kropli aromatu rumowego,
  • papier do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 200g obranych orzechów wloskich (+ kilka polówek do dekoracji),
  • 100g orzechów laskowych,
  • 2 lyzki mleka,
  • 2-3 lyzki miodu,
  • skórka z cytryny,
  • aromat rumowy (jeżeli uzywamy vódki),
  • lyzeczka cukru wanilinowego,
  • 2 lyzki rumu lub vódki
  • jajo;
  • lyzka cynamonu,
  • Lukier – 1-2 lyzki cieplego mleka, pól szklanki cukru pudru (100g), kilka kropel soku z cytryny.

Dekoracyjne, aromatyczne, drozdzowe ciasto ze slodkim, orzechowym wnetrzem.

Etapy przygotowania

Drozdze rozetrzec z lyzka cukru, cieplym mlekiem i 50g maki, odstawic na 10-15 min. Żółtko i jajo, utrzec z cukrem, dodac do wyrośniętego rozczynu, razem z maka, aromatem i maslem. Wyrobic ciasto, w razie potrzeby dodac troche maki, odstawic w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok. 50 minut, az ciasto podwoi objetosc. Ponownie wyrobic ciasto i odstawic na ok. 30 minut.

Nadzienie:

Orzechy wloskie zemlec, laskowe drobno posiekac. Jajko ubic z cukrem i miodem, dodac rum, (aromat), 2 lyzki mleka, zmiksowac, po czym dodac orzechy i wymieszac powstala mase.

Stolnice posypac maka. Wyłożyć ciasto drożdżowe i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 1-1,5cm. Rozwalkowane ciasto smarujemy, za pomoca pedzla, bialkiem i posypujemy cynamonem. Równomiernie nałożyć mase orzechowa i zawinąć ciasto w rulon (zaczynając od krótszego boku), zlepiając konce. Forme keksowa o wymiarach 22cm x 12cm, wyłożyć papierem do pieczenia (lub posmarowac tluszczem i posypac maka), przełożyć do niej ciasto i wlozyc do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 40-45 minut w 200 stopniach (piekłam 40 minut i w trakcie pieczenia, przykrylam ciasto papierem, aby nie przypiec wierzchu). Po upieczeniu, po ostygnieciu, wyciągnąć ciasto z formy i polukrowac. Lukier przygotowujemy z cukru pudru, który energicznie mieszamy z mlekiem (lub woda) i sokiem z cytryny. Polewamy wierzch ciasta i dekorujemy orzechami.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
31.5.2010

mmm na pewno pyszne :)

 
15.3.2010

super ciacho i wyglada pysznie, 5 :)

 
01.12.2009

Elegancka Ci ta strucla wyszła i tak szczegółowo opisałaś przepis. Daję do ulubionych.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2949

egzotyczneprz

Ilosc dodanych przepisow:
1

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
3

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
15

natalina4

Ilosc dodanych przepisow:
54

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210