Przepisy kulinarne
Środa, 23 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 43985
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Ślaski kołacz z serem

Ślaski kołacz z serem Magdalena Paszek
Dodane przez:
Czas przygotowania: 90 minut

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 dag drożdży,
  • 10 dag margaryny,
  • 2 żółtka,
  • 1 szkl mleka,
  • 3 szkl mąki,
  • 15 dag cukru
  • olejek pomarańczowy.
  • Ser:
  • 1 kg sera (2 razy mielonego)
  • 3 jaja
  • 1 budyń waniliowy
  • 10 dag rodzynek
  • ¾ szklani cukru
  • Kruszonka:
  • Pół szklanki maki
  • 5 dag masła
  • 4 łyżki cukru

Tradycyjny wypiec dla gości weselnych

Etapy przygotowania

Ciasto: Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia. Ser: Masło zmiksowac z cukrem dodawac po 1 żółtku i łyżce zmielonego sera. Z białek ubić pianę i połaczyć z serem. Dodać rodzynki. Kruszonka: Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać. Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase serowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2889

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
5

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
31

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
213

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194