Przepisy kulinarne
Piątek, 1 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44035
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sezamki

Sezamki Magdalena Sulejewska
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 10 minut
Ilość porcji: 16

Składniki

  • łyżka miodu
  • 2 łyżki wody
  • 20 dag cukru
  • 20 dag sezamu

Wszystkim znane sezamki - domowym sposobem.

Etapy przygotowania

Cukier z wodą skarmelizować, tzn: w garnku na małym ogniu podgrzewać cukier z wodą nie mieszając, aż zacznie się robić płynna masa o brązowym przejrzystym kolorze. Dodać miód wymieszać. Dodać sezam (można go wcześcniej podprażyć na patelni do osiągnięcia złotobrązowego koloru). Wymieszać wszytko do połączenia. Szybko wylać masę na papier do pieczenia, przykryć 2 kawałkeim papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 0,5 cm - 1 cm. Jak lekko ostygnie oderwać papier, kroić nożem na kawałki. Uwaga sezamki z każdą chwilą coraz bardziej twardniej, im bardziej ostygną tym ciężej pokroić:)
Są pycha:))
Smacznego


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Tagi

Zobacz również

Komentarze

 
21.1.2010

Naprawdę fajna słodka przekąska i dałam je do ulubionych przepisów.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2915

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
222

Ika Ryszka

Ilosc dodanych przepisow:
120

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
35

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

KaroOolcia

Ilosc dodanych przepisow:
70

Trippin

Ilosc dodanych przepisow:
55

Ilosc dodanych przepisow:
393