Przepisy kulinarne
Sobota, 25 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44224
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sernik z piernikami

Sernik z piernikami Basia
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 70 minut
Ilość porcji: 24

Składniki

  • Składniki:
  • - 1,5 kg sera zmielonego 3 razy.
  • - 35 dkg cukru pudru
  • - 11 jajek
  • - 2 cukry waniliowe
  • - 1 i pół budyniu śmietankowego
  • - opakowanie (500 g) pierników w czekoladzie bez nadzienia.
  • Polewa:
  • - 1 czekolada mleczna
  • - 1 czekolada gorzka
  • - 10 dkg margaryny
  • - 15 dkg rodzynek (zalać alkoholem na całą noc)

Jest doskonałym deserem po niedzielnym obiedzie:)

Etapy przygotowania

 Przygotowanie ciasta:
Margarynę ucierać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodawać po jednym żółtku i po łyżce sera.
Dodać też budyń (proszek)
Białka ubić i dodać do masy, lekko wymieszać.
Połowę masy wylać na blachę, ułożyć na nią pierniki i wylać pozostałą masę.
Piec 70 minut.

 
Wykonanie polewy:
Margarynę roztopić w małej ilości wody, dodać połamane czekolady. 
Roztopić na płynna masę.
Dodać odsączone rodzynki.
Wymieszać i studzoną polewą polać sernik.

 


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
30.11.2009

ilość słakników jest dość duża i przydałoby się podać jakiej wielkości blachy używano do pieczenia aby nie zbierać sernika z dna piekarnika

 
29.11.2009

Zrobiłam to ciasto. jest pyszne. Piekłam na dużej blaszce, ser mi z niej uciekł, tak mi to ciasto urosło:) Pozdrawiam

 
27.11.2009

Fajne połączenie w tym serniku bieli-sera i czerni-piernika i polewy.





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
237

wszelkieprzep

Ilosc dodanych przepisow:
4

gwiazdeczka20

Ilosc dodanych przepisow:
11

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
210