Przepisy kulinarne
Piątek, 31 Października 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44228
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński
Dodane przez:
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania: 80 minut
Kaloryczność: 385 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • 1/2 kg białego tłustego sera (trzykrotnie mielonego)
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • budyń waniliowy
  • 4 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 dag rodzynek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka masła

Etapy przygotowania

Sernik wiedeński

Ciasto: rodzynki sparzyć, osączyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Zmielony ser wymieszać z roztrzepanymi żółtkami, masłem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, rodzynkami i ubitą pianą.

Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 170°C.

Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z cukrem i masłem. Sernik oblać polewą i odstawić do zastygnięcia.

Sernik wiedeński zasmakuje każdemu.

Smacznego!


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
15.5.2013

tutaj mam przepis na prawdziwie królewski sernik wiedeński :) http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/ciasta/sernik-wiedenski-babci-ani/ każdy się zachwyca :)

 
10.9.2010

Może być tortownica o średnicy 24cm?

 
21.7.2009

sernik w czekoladzie,pycha;-)))))





REKLAMA

Sonda

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
239

Klajdek

Ilosc dodanych przepisow:
1

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
117