Przepisy kulinarne
Niedziela, 31 Sierpnia 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44150
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Rolada biszkoptowa z makiem

Rolada biszkoptowa z makiem
Dodane przez:
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Kaloryczność: 240 kcal
Ilość porcji: 12

Składniki

  • szklanka maku
  • 3 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat migdałowy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • 5 dag rodzynek
  • łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • torebka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1
  • cukier puder i rodzynki do posypania

Etapy przygotowania

Masa: mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 20 minut. Dokładnie odcedzić na gęstym sicie, dwukrotnie zemleć, przełożyć do rondla.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mlekiem, dodać do maku wraz z miodem, łyżeczką aromatu migdałowego, bakaliami i przyprawami, dokładnie wymieszać. Dalej mieszając zagotować, wystudzić.

Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem zwykłym i wanilinowym. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, całość dokładnie wymieszać.

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać. Piec 10-12 minut w temperaturze 180 C.

Biszkopt posmarować masą makową, zwinąć roladę. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem roladę posypać cukrem pudrem i rodzynkami.

B. Połatyńska


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze





REKLAMA

Sonda

karolina12-34

Ilosc dodanych przepisow:
110

sport.96

Ilosc dodanych przepisow:
48

jasminaa

Ilosc dodanych przepisow:
75

MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2930

szpinakowa :D

Ilosc dodanych przepisow:
1

Jagodziana Co

Ilosc dodanych przepisow:
13

medon

Ilosc dodanych przepisow:
168

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
204