Przepisy kulinarne
Sobota, 26 Lipca 2014. Ilość przepisów w serwisie: 44005
Zarejestruj się
Zapomniałem hasła facebook

Desery

 
Pomniejsz czcionkę Powiększ czcionkę

Rogaliki drozdzowe z dzemem

Rogaliki drozdzowe z dzemem sarenka
Dodane przez:
Czas przygotowania: 2 godzin
Czas pieczenia: 18 minut

Składniki

  • ok 3 i 1/2 szklanki (obj.250 ml) maki pszennej,
  • kostka miekkiej margaryny lub masla (250g),
  • 3 jaja ( zostawic jedno bialko do posmarowania rogalikow),
  • 2-3 lyzki jogrutu naturalnego lub dowolnej smietany,
  • 8g drozdzy instant,
  • 1/2 szklanki drobnego cukru,
  • cukier waniliowy,
  • dowolny, bardzo gesty dzem lub marmolada do nadzienia (bardzo smaczne z dzemem malinowym),
  • cukier puder i wanilinowy do posypania rogalikow,
  • papier do pieczenia

Skorzystalam z tego przepisu czterokrotnie, smialo go polecam.

Etapy przygotowania

Przeisac make z drozdzami, cukrem i lyzka cukru wanilinowego. Dodac miekka margaryne. 2 jaja i 1 zóltko, 2-3 lyzki stolowe jogurtu naturalnego i zagniesc ciasto. Ciasto ma odchodzic od reki i dac sie latwo rozwalkowac, w razie koniecznosci dodac wiecej maki, lub niewielka ilosc jogurtu. Wyrobione ciasto owinac w folie i schlodzic w lodowce przez ok godzine. Po wyjeciu, ciasto dzielimy na mniejsze czesci, (ok 4-5), posypujemy stolnice maka i rozwalkowujemy kazdy kawalek na placki o ok 3 mm grubosci. Za pomoca okraglego naczynia np. garnka lub salaterki, odciskamy ksztalt kola na ciescie i odcinamy boki. Powstale kolo dzielimy na 8 równych trójkatów, u szerokiej nasady kazdego z nich, nakladamy niewielka ilosc dzemu, po czym, zaczynajac od szerszej czesci, zwijamy ciasto w rulonik, ku zwezajacej sie koncowce, formujac rogalik. Duza, prostokatna forme, wykladamy papierem do pieczenia, ukladamy na niej rogaliki, w okreslonych odstepach, aby podczas pieczenia i rozrastania sie, nam sie nie pozlepialy. Za pomoca pedzelka, smarujemy bialkiem, wierzch rogalików. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni i pieczemy rogaliki w 180-200 stopniach, przez ok 15-20 minut, do zrumienienia, konrtolujac temperature. Wyjmujemy na talerz i schladzamy. Kopiasta lyzke cukru pudru, mieszamy z kopiasta lyzeczka cukru wanilinowego, przekladamy do siteczka i posypujemy rogaliki.


Oceń przepis

Zobacz jak głosują użytkownicy

Zobacz również

Komentarze

 
07.3.2010

Aż ślinka leci jak widzę Twoje rogaliki:) super przepis:)

 
03.3.2010

Dużo pracy z tak małymi rogalikami. Ja bym po prostu zrobiła większe. Brawo.

 
03.3.2010

wyglądają naprawdę świetnie





REKLAMA

Sonda

shutterstock.com
MojeGotowanie

Ilosc dodanych przepisow:
2896

buciol78

Ilosc dodanych przepisow:
219

trufelek

Ilosc dodanych przepisow:
33

Radek pl

Ilosc dodanych przepisow:
1

osiemnasciedn

Ilosc dodanych przepisow:
6

Gastrosfera

Ilosc dodanych przepisow:
194